Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hammarbys Anna Tamminen och BK Häckens Jennifer Falk, målvakterna som kan avgöra guldstriden i damallsvenskan. Foto: Bildbyrån

Sanslösa siffrorna som kan avgöra guldstriden

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenskan är på väg att avgöras – och två av huvudpersonerna som slåss om guldet är Häckens Jennifer Falk och Hammarbys Anna Tamminen.

I den näst sista omgången möts de, där guldet kan stå på spel.

– Det blir inte bara en målvaktskamp, det blir många olika kamper, säger Falk.

Fyra omgångar återstår av damallsvenskan 2023 och guldstriden ser ut att stå mellan Hammarby och Häcken – och dess målvakter. De två topplagen är överlägset bäst bakåt och har släppt in minst mål av alla.

Jennifer Falk har bara släppt in sju mål i årets allsvenska men tonar ner sin egen betydelse.

– Jag tänker att det kan bli massor av olika kamper som avgör det här. Oavsett vad så kommer jag göra mitt yttersta för att vi ska ta ett SM-guld. Det är inte bara en målvaktskamp utan försvar över hela planen, säger Häckenmålvakten till SVT Sport.

Känner du någon press på dina axlar?

– Bara press i form av att jag verkligen vill vinna. Ingen press från klubben, laget eller nånting annat. Det är nånting vi gör som lag och den pressen ligger inte bara på mig.

Möjlig guldmatch väntar

Den 5 november ställs Falk och Tamminen mot varandra i en match som kan komma att avgöra guldstriden.

Hur mycket ser du (Falk) fram emot det mötet?

– Haha, jag ser fram emot BP i helgen och sen Twente nästa vecka och sen Uppsala efter det.

Vill inte prata rekord

Hammarbys Anna Tamminen pratar blygsamt, helst inte alls, om det rekord hon nyss satte för längst hållen nolla (757 minuter) i damallsvenskans historia. 

– Det är inget jag har gjort själv, såklart har jag räddat några bollar, men det är många bollar som mina medspelare har blockat och vi håller på med lagsport och det är vi som lag och inte jag som individ, säger hon till SVT Sport. 

Så det är Hammarbys rekord och inte ditt? 

– Ja, säger hon och skrattar. 

Vem vinner målvaktskampen i matchen mot Häcken? 

– Ja, vi får se. 

Känner du någon press på dina axlar inför avgörandet? 

– Inte mer än de andra i laget. Vi har pratat mycket om att vi bara tittar på nästa match, inte vad det är i slutet av säsongen, just nu är det Rosengård på lördag.

Tamminen vs falk

Hammarby har släppt in 12 mål på 22 omgångar och håller nollan i 59 procent av matcherna. Anna Tamminen släpper in i snitt 0,57 mål per match (21 spelade matcher).

I Häcken har Jennifer Falk vaktat målet i samtliga 22 omgångar och har släppt in sju mål, vilket ger ett snitt på 0,31 insläppt per match.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.