Folkhälsomyndigheten, FHM, har tidigare sagt att restriktionerna gällande publiktak på evenemang kan komma att lätta från och med den 11 april,förutsatt att smittläget tillåter det. Men i dag kom nya besked.
Under morgonen har FHM begärt att regeringen skjuter fram föreslagna lättnader till den 3 maj.
För allsvenskan, som drar igång den 10 april, innebär det att säsongen får inledas inför tomma läktare.
– Vi är medvetna om smittoläget. Att man behöver göra kraftiga åtgärder det är inte speciellt förvånande, det är rätt rimligt, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, till SVT Sport.
Vill ha en bättre dialog
Enquist tycker däremot att det är tråkigt att få beskedet via en presskonferens och hade önskat att dialogen mellan Svensk Elitfotboll och FHM hade varit bättre.
Han tycker dessutom att fotbollen borde följa liknande restriktioner som gäller för till exempel köpcentrum, arbetsplatser och kollektivtrafik.
– Det är bara vi och en del inom teater- och kulturvärlden som har den unika restriktionen att vi är helt nedstängda för besökare. Den här justeringen att vi får samma hårda restriktioner som övriga samhället den dialogen hade vi gärna sett att vi fick till. Att vi fortfarande inte kunnat diskutera hur man kan göra lösningar även för fotboll och andra kulturevenemang, där känner vi att vi är kvar på ruta noll.
Vad behövs för att ni ska ta er från ruta noll?
– Kanske ett intresse. Det är kanske bekvämt att vi är parkerade vid sidan av så man slipper fundera på det. Men vi har tagit fram en genomarbetad plan där vi även plockat in internationell medicinsk expertis för att titta på hur man kan göra en säker och stegvis återgång.
Publiken helt avgörande
När Enquist gästade Morgonstudion i morse berättade han att fotbollen gjort planer för att kunna ta emot ungefär 15 procent av arenornas publikkapacitet.
– Då kan vi hålla alla skyddsnormer som finns i samhället i dag. Det vill säga en ytterst begränsad kapacitet men ändå fler än de här åtta som sägs i dag. Har du en utomhusarena som Friends och sätter in åtta personer då börjar det bli nästan en kilometer mellan varje stol.
Ännu en allsvensk säsong utan publik kommer slå hårt mot fotbollen.
– Totalt sett för elitfotbollen är publiken helt avgörande. Både för stämningen på arenan men också för alla typer av pengar som vi tar in. Inte bara biljettintäkter utan sponsorskap och tv-intäkter och allt annat, säger Enquist.
KLIPP: Mats Enquist gästade Morgonstudion (30 mars 2021)