IFK Göteborgs Giorgi Kharaishvili fick ingen straff när han gick omkull i straffområdet i duell mot Djurgårdens Jacob Une Larsson. En stund senare fick gästerna en hörna efter att Mohamed Buya Turay stått i offside-position. I sekvensen efteråt satte stockholmarna matchens enda mål.
– Jag har inget att tillägga där. Alla kan konstatera att det är fel, det finns inget att tillägga där. Det är klart att han mår skitdåligt av det. Jag vet själv hur det är i den situationen. Man sover ju inte, äter knappt och ältar det där runt och runt. Men vad ska man göra? Man kan inte lägga sig ner och dö, säger domarbasen Stefan Johannesson till SVT Sport.
Domarmissarna har fått diskussionen om VAR, videoverktyget video assistant referee, att gå på helvarv igen. Johannesson själv hymlar inte om domarkåren vill införa VAR.
– Det är klart vi vill ha det. Frågar du domare vill vi ha det imorgon. Det har vi velat ha hela tiden. Då hade de här situationerna rättats till. Men VAR är inte guds heliga dom heller. Det kommer inte bli hundra procent där heller, men det är mycket större chans att det blir rätt.
”Driver en utredning”
I går kväll twittrade Sef:s (intresseorganisationen för klubbar i allsvenskan och superettan) generalsekreterare Mats Enquist ut frågan: Många känslor, många åsikter... Hur bör vi göra i Allsvenskan? Ska exaktheten höjas med VAR, eller ska vi behålla spelet som det är – med förståelse för att mänskliga misstag sker?
Omröstningen besvarades av 5362 personer. 54 procent tycker att VAR inte ska införas medan resterande delen är positiv till det.
När SVT Sport når Enquist under tisdagen utvecklar han sina tankar om frågan som just nu är den hetaste potatisen inom svensk fotboll.
– Det är ganska jämnt vad man tycker, kan jag säga. Även om det var lite extra polariserat i går kanske. Den här frågan klyver fotbollen mitt itu.
Hur tänker ni på Sef kring var?
– Förbundet driver en utredning där vi finns med. De tittar just på VAR-frågan. Vad det är för teknik, vad den kostar, vad är det för tillämpning, om det fungerar och så vidare. Vi har ingen färdig uppfattning ännu, förutom att när det blir så här polariserat måste man ta ett vägval. Domarna blir väldigt utsatta i det här läget. Hur stöttar vi domarkåren och på vilken nivå stöttar vi? Det behöver ju inte vara VAR, det kan finnas att man behöver införa annat stöd. Den här diskussionen lär pågå hela vintern, utan tvekan, säger Enquist och fortsätter:
– För oss är nog inte frågan bara teknik eller inte teknik. För oss är frågan om att med alla berörda parter skapa en högre kvalité och en mer acceptabel situation att arbeta ifrån. Som det är just nu är det inte kul för någon part. Det blir både frustration hos klubbarna, domarna och supportrarna. Det här VAR-begreppet är enormt mångfacetterat. Det handlar inte bara om en teknik. Även hur de tillämpas. Målkamera är ju en typ av VAR som skulle kunna införskaffas. Sen finns det tekniker där domarna knappt hinner vara på planen för att de ska springa ut och titta på tv-skärmar hela tiden.
Enquist tror dock inte inget sker i frågan närmsta tiden.
– Rimligen som det ser ut nu tror jag att oavsett vägval lär man använda den här vintern och 2020 till att bestämma sig för vad man vill göra. Vill du ha en gissning från mig tror jag ingenting kommer hända innan tidigast 2021, om det nu ens blir en ändring.