Det är Svensk elitfotboll (Sef) – intresseföreningen för klubbarna i herrallsvenskan och superettan – som står bakom utredningen om videodomare. VAR, som det kallas på internationellt fotbollsspråk, har blivit en het potatis i och med införandet under herr-VM 2018 och sommarens dam-VM i Frankrike.
Flera kontroversiella domslut har återuppväckt frågan om tekniken verkligen är nödvändig, eller om den hämmar sporten.
– Det (den folkliga opinionen) kommer naturligtvis att påverka ganska mycket. Vi samlar in all fakta, både hur tillämpningen ska gå till och vad det kostar. Den stora frågan är ju om det är bra för sporten. Vi brukar vara i framkant när det kommer till sådant här, men i det här fallet kommer vi nog inte att vara det, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.
”Ingen har drivit frågan”
Han betonar ett par saker. Dels att det i slutändan är Svenska fotbollförbundet (SvFF) som tar beslutet och dels att utredningen, som förväntas vara klar inom ett par månader, inte har tillsatts med ändamålet att tekniken faktiskt ska införas.
– Det är ett öppet mandat från klubbarna, det finns ingen som har drivit frågan.
Ser du VAR som något oundvikligt i framtiden?
– Nej, vi kan alltid ta våra egna beslut. Det som är oundvikligt är att vi behöver förhålla oss till det, att vi har behovet att inte bara ha en emotionell inställning till det utan även ha fakta på bordet. Vi tänker inte bli sjanghajade till ett VAR-beslut. Vi ska verkligen ha tänkt igenom det, säger Enquist och fortsätter:
– Det finns uppenbarligen inget enkelt svar på det här. I vissa situationer har det varit bra och i vissa situationer katastrofalt.
Problem för svenska domare?
Det är inte bara i landslagssammanhang som VAR används. Under det kommande året rullar Europeiska fotbollsförbundet Uefa ut tekniken i herrarnas EM-slutspel 2020 och hela den stundande Champions League-säsongen, där allsvenska mästarlaget AIK ska försöka ta sig till gruppspelet.
Så att förhålla sig till det kommer svensk fotboll att behöva göra, oavsett beslut.
– Ska våra klubbar spela i Europa League eller Champions League så kommer frågan upp. De svenska domarna kan också få problem om de inte har jobbat med VAR på hemmaplan, säger Mats Enquist.
Men är svensk fotboll nära att få videodomare? Inte riktigt. Mats Enquist säger att rapporten förväntas redovisas i september och får då agera diskussionsunderlag under både klubbchefskonferensen och det medlemsmöte som hålls i november. Att då, potentiellt, införa VAR redan säsongen 2020 är ”fullständigt orealistiskt”.
– Under hösten kommer det att ske många diskussioner. Men det här är ingen fråga man rushar, säger han.