Från och med årsskiftet blev barnkonventionen svensk lag. Det betyder att beslut om exempelvis toppning eller selektering i barnidrott ska fattas utifrån barnets – och inte klubbens eller lagets – bästa. Svenska fotbollförbundet rekommenderar ingen selektering före 15 års ålder, utifrån barnkonventionen, men det är upp till varje lag hur de tillämpar rekommendationerna.
David Thulin och hans klubb Helsingborg City FC har kritiserats på grund av sina metoder och eftersom de tror på selektering även när det gäller unga barn.
– Fotbollförbundet försöker skydda dem från att förlora. Jag känner att det är viktigt redan från ung ålder. Hela livet är ju egentligen en tävling, säger David Thulin i SVT:s ”Mötet”.
Dennis Hörtin, chef barn och ungdom, forskning och utveckling i AIK, håller inte med.
– Toppning kan också innebära att vissa spelare får mindre speltid och så blir det en självuppfyllande profetia för att de som inte spelar utvecklas inte.
Har fått hård kritik
När Helsingborgs stad förra året fick kännedom om att Helsingborg City FC hade valt bort barn så unga som 8 år, så valde de att dra in klubbens aktivitetsstöd. Klubben har lag för barn i åldrarna 4 till 13 år. Nu har de fått stödet igen, men det är oklart om de kommer att få nästa utbetalning. För att få bidraget måste klubben bland annat visa att alla är välkomna.
– Vi har dem under granskning, det råder fortfarande en hel del tveksamheter i klubben, säger Lennart Lindkuist, samordnare för fritidsverksamheten i Helsingborgs stad.
Tar stöd av forskningen
AIK beslutade för ett par år sedan att skjuta upp selektering till 13 års ålder. De har också satsat på en egen forskningsavdelning, för att använda forskningsresultaten som en guide i ungdomsverksamheten.
– Jag ser att det finns risk med att elitsatsa i tidig ålder eftersom det riskerar psykologiska ”burn outs” senare, det vill säga att man droppar ut tidigare, säger Dennis Hörtin i “Mötet”.
Vill du se hur mötet mellan David Thulin och Dennis Hörtin gick? Se hela Mötet i SVT Play.