Sveriges EM-resa över – utklassat av England i semifinalen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska drömmen om EM-guld tog slut mot hemmanationen England. Det svenska laget förlorade med förkrossande 4-0 efter en tung andra halvlek där engelska laget lekte in de två sista målen bakom Hedvig Lindahl.

– Det känns skit, säger Nathalie Björn, till SVT Sport.

Den första riktigt tunga smällen för Sverige kom precis i början av andra halvlek när England, som hade fått bära favoritskapet inför semifinalen, gjorde 2-0.

England slog en hörna som Lucy Bronze (som i första halvlek assisterat Beth Mead till ledningsmålet) studsnickade bollen i mål förbi samtliga spelare i boxen och i nät bakom en skymd Hedvig Lindahl. Målet godkändes efter VAR-granskning.

Fotbolls-EM

– Jag tycker vi gör jäkligt mycket rätt de första 30 minutrarna. Vi hade kunnat göra två eller tre mål de hade ingenting. När de gör mål visar det hur mycket mål förändrar matchbilden, säger en gråtande Magdalena Eriksson till SVT Sport.

Hon fortsätter:

– Det blir ett för stort berg för oss att bestiga i den här matchen. Men det är ovärdigt med 4-0.

Efter 2-0-målet genomförde förbundskapten Gerhardsson tre byten: Caroline Seger, Johanna Rytting Kaneryd och Jonna Andersson in, Filippa Angeldahl, Sofia Jakobsson och Amanda Ilestedt ut. 

Och där levde fortfarande ett hopp om att vända matchen.

”England får matchen precis dit man vill”

Men England gjorde också ett byte som skulle bli avgörande. In för Ellen White kom precis som tidigare Alessia Russo och bjöd på kvällens delikatess när hon klackade in sin egen retur mellan benen på Hedvig Lindahl. 

Nästa kalldusch kom åtta minuter senare när Chelseastjärnan Fran Kirby var fri med bollen en bit utanför straffområdet och gick på en hård chipp som Lindahl var på med handen, men som ändå landade i nät bakom den svenska målvakten.

– England får matchen precis dit man vill, det får man redan med 2-0-målet där Sverige tvingas öppna upp sig i sin jakt på mål. Vilket England utnyttjar på bästa sätt med bra mål och fina kombinationer, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Handlar inte bara om målvaktsinsatsen

Han tycker inte Lindahl ska bära hela skulden för målen i andra halvlek.

– Det är lätt att hänga ut Lindahl för båda de sista målen. Samtidigt är det också ett slappt försvarsspel som gör att England kommer till de lägen de gör. Men självklart vill jag att Lindahl ska kunna stoppa båda målen.

För England väntar antingen Tyskland eller Frankrike i finalen på Wembley på söndag, de spelar sin semifinal i morgon som sänds i SVT1 20:00-23:30 (matchstart 21:00).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet