• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Trots skärpta kontroller av utdrag ur belastningsregistret tilläts domare som är dömda för sexualbrott mot barn döma ungdomsmatcher i fotboll. Foto: TT

Trots skärpta kontroller – sexförbrytare dömde ungdomsfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rad avslöjanden om sexualbrott mot barn skärptes kontrollerna – och därför måste tränare och andra personer som regelbundet jobbar inom ungdomsidrotten lämna utdrag ur belastningsregistret. Men hur är det med domarna?

SR Kaliber avslöjar i dag att det finns domare som dömt barn- och ungdomsfotboll – trots att de är dömda för sexualbrott.

Sedan januari 2020 kräver Svenska Fotbollförbundet, efter ett beslut av Riksidrottsförbundet, att alla som regelbundet har kontakt med minderåriga ska visa ett utdrag ur sitt belastningsregister som visar bland annat alla sexualbrott – även domare.

Kalibers granskning visar dock att fotbollsdistrikten hanterar kontrollen av domarna olika.

Det finns ett distrikt som inte har kontrollerat domarna alls.

Västerbotten kontrollerade inte belastningsregistret

I Västerbotten kontrollerade man inte utdrag alls. Man inte ansåg att domarna hade regelbunden kontakt med unga. Där dömde förra året en person som är dömd för sexuellt utnyttjande av barn.

– Det låter väldigt olyckligt. Det låter inte bra. Då måste vi då måste vi ta en till funderare och se över hur vi har resonerat, säger Lars Lindgren, kanslichef för Västerbottens Fotbollförbund, till Kaliber.

Men efter Kalibers granskning återkom Lindgren, och säger att man nu fattat beslut om att börja kontrollera registerutdrag – även för domare.

Kalibers granskning av alla som dömt barn- och ungdomsfotboll under maj månad förra året, visar att totalt tolv personer som dömts för sexualbrott, dömde matcher.

Sju av dem har under de senaste åren dömts för sexualbrott, i två fall mot minderåriga.

Brotten för de övriga fem syns inte längre i belastningsregistret eftersom de skett för långt bakåt i tiden. Där gällde tre fall av sexualbrott mot minderåriga.

Förbundet: ”Allvarligt”

Alla domare dömde flera matcher under förra året.

Andreas Jansson, kommunikationschef på det Svenska Fotbollförbundet, reagerar starkt på uppgifterna.

– Det är naturligtvis allvarligt om man inte har gjort en sådan kontroll och att det är en domare som också dömer barn- och ungdomsmatcher. Det ska inte få förekomma, säger han till Kaliber.

Kaliber har också hittat ett fall där en person i sin roll som domare träffade barn som han sedan dömdes för att ha utsatt för sexuella övergrepp.

– Det är naturligtvis allvarligt och vi måste försöka se till att så inte sker i framtiden. Vi kommer agera på det. Det har vi en skyldighet att göra, säger Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.