• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vänster: Anders Tegnell. Höger: Närkamp under en damallsvensk match mellan Piteå och Eskilstuna. Foto: TT

Tegnell: Problemet är inte fotbollen – det är folksamlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny dansk studie är det låg risk att bli smittad av coronaviruset när man spelar fotboll.

Något som mycket väl kan vara sant, menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Men det grundläggande problemet är att väldigt många människor samlas på samma ställe och då finns risk för smittspridning, säger Tegnell.

Forskare vid Århus universitet i Danmark har tittat närmare på 14 matcher i landets högsta serie, Superligaen. De har kommit fram till att en spelare i genomsnitt bara är i närheten av en annan spelare i en och en halv minut.

Det ska tas i beaktande att studien, som ännu inte har publicerats, är en av ytterst få i ämnet. Upphovsmännen som ligger bakom den heter Nikolas S Knudsen, Manuel M Thomasen och Thomas Bull Andersen.

Enligt Anders Randrup Thomsen, professor i virologi vid Köpenhamns universitet, visar studien att det är låg risk att smittas i samband med fotbollsspel så länge man följer vissa regler som att till exempel att undvika omklädningsrummet, kramar och att jubla i grupper. Detta utöver de allmänna rekommendationerna om att till exempel tvätta händerna noggrant, bara hosta i armvecket och inte skaka hand.

– Sundhedsstyrelsen räknar med att man ska vara närmare än två meter från en smittad person i 15 minuter för att det ska räknas som en kontakt. Så det råder inget tvivel om att de tider som anges i undersökningen inte är kritiska, säger Anders Randrup Thomsen till sajten videnskap.dk.

Tegnell: Problemet är folksamlingarna

Under tisdagens pressträff om läget i Sverige fick statsepidemiolog Anders Tegnell en fråga om hur han ser på den danska studien.

– Det kan mycket väl vara sant, men det är inte själva spelandet av fotboll som vi tycker är problemet. Det stora problemet är att det samlas väldigt mycket folk, säger Tegnell och fortsätter:

– Med det som bakgrund har vi sagt att vi tycker att det är helt okej att barn och ungdomar fortsätter att spela matcher och hålla i gång med sin fysiska aktivitet för det är väldigt viktigt att man behåller de vanorna under barn- och ungdomsåren. Där är också publikfrågan mycket lättare att hantera.

Vad gäller svensk seniornivå är herrallsvenskan tänkt att inledas den 14 juni. Damallsvenskan siktar på att starta den sista helgen i maj.

ARKIV: Tegnell: ”Det är jätteklart i regelverket – 50 personer är gränsen” (24 april 2020)

ARKIV: Olika tolkningar av regelverket kring max 50 personer (24 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.