Spanien till åttondelsfinal i VM – vann efter ny kross

Uppdaterad
Publicerad

Precis som grupp C-konkurrenten Japan kör Spanien över resterande motstånd.

I dag besegrades Zambia med 5-0 efter ett av VM:s vackraste mål hittills, flera VAR-beslut och briljans från Barcelona-stjärnan Jennifer Hermoso.

Om Spanien var en aning ineffektiva i förra matchen mot Costa Rica hade de definitivt skärpt till det nu. Real Madrid-spelaren Teresa Abelleira var den som satte tonen direkt med en projektil utanför straffområdet – ett av VM:s vackraste mål hittills, framspelad av Jennifer Hermoso, i sitt 100:e framträdande för Spanien.

Ett mål som verkade få i gång Hermoso som kort senare nickade in 2-0, läckert framspelad av Alexia Putellas som startade matchen.

Matchen var händelserik med hela tre stycken VAR-granskningar för mål, vilka två av dem blev godkända. Hermosos andra mål i matchen – vilket betydde 4-0 – föregicks av kort förvirring där domaren Oh-Hyeon Jeong först ropade ut att målet inte godkändes, för att kort därefter ändra sig och döma mål.

”Vi kan inte nöja oss”

Segern gör att både Spanien och Japan är vidare till åttondelsfinal. Oroväckande för Spanien var att inbytta Athenea Del Castillo haltade av i slutet. Segern var Spaniens största hittills i VM, trots det var tränaren Jorge Vilda inte helt nöjd efter matchen:

– Vi har inte sett den bästa versionen av Spanien, det är helt klart. Efter det andra målet tog vi foten från pedalen och det är något vi måste rätta till. Vi kan inte nöja oss med det här, säger han.

Målskytten Jennifer Hermoso nådde en imponerande milstolpe i och med matchen:

– Inställningen kunde inte vara bättre, att nå 100 matcher, och att kunna fira det här med ytterligare en seger i VM är en anledning till att vara glad.

Se Abelleiras drömmål i spelaren ovan.

VM

Spanien logo

Spanien

5 - 0

Zambia logo

Zambia

Eden Park, Auckland
Publik: 20983
Domare: Oh Hyeon-Jeong

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.