Nathalie Björn och Magdalena Eriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Nathalie Björn att tanken på OS fann i bakhuvudet under matchen: ” Foto: Bildbyrån

Spelarna om OS-chanserna: ”Det kommer bli tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska damlandslaget i fotboll är på väg att missa OS för första gången.

Poängtappet mot Italien gör att uppförsbacken är brant i kvalgruppen.

– Det känns såklart tungt, säger Magdalena Eriksson till SVT Sport.

Linda Sembrant räddade slutligen en poäng för Sverige mot Italien. Ett tungt poängtapp i jakten på OS-platsen i Nations League-gruppen som toppas av Spanien.

”Känns såklart tungt”

Sverige har deltagit i varje OS sedan det första på damsidan i fotboll 1996 men ser nu alltså ut att missa mästerskapet i Paris nästa år.

Damlandslaget i fotboll

– Det känns såklart tungt. Nu har vi det nog inte i egna händer utan måste hoppas på andra resultat och det är alltid tråkigt, säger Magdalena Eriksson till SVT Sport efter matchen.

Nathalie Björn instämmer:

– De (OS-chanserna) är fortsatt där men betydligt svårare. Nu ligger det inte i våra händer längre. Nu måste Spanien verkligen förlora eller tappa poäng så det kommer bli tufft.

”Väldigt viktig poäng”

Zecira Musovic väljer, trots det prekära läget, att se situationen i ett annat ljus.

– Först och främst måste vi fastna vid att det är en extremt viktig poäng. Det är inbördes möten som räknas, hade Italien gått som segrare ur den här matchen hade det varit en knepig situation. Inte bara för OS, utan även för att var kvar i grupp A (i Nations League).

Nannskog dömer ut chansen

Trots att spelarna håller hoppet uppe kring OS ser SVT:s expert Daniel Nannskog inte att det är möjligt.

– Jag skulle säga att det är kört. Nu behöver Sverige förlita sig på att Italien slår Spanien, sen ska Sverige också slå Spanien. Och med det man presterat ikväll så kan jag inte se det hända, säger Daniel Nannskog.

Grupp A i Nations League

1. Spanien – 12 poäng

2. Sverige – 7 poäng

3. Italien – 4 poäng

4. Schweiz – 0 poäng

Så går Sverige till OS

Damernas OS-turnering i Paris nästa år består av tolv landslag, varav tre från Europa. En av de europeiska platserna tillfaller värdnationen Frankrike.

De övriga två platserna tas fram via pågående Nations League och det är tolv landslag som tillhör A-grupperna som slåss om platserna.

Ettan i de fyra fyrlagsgrupperna går vidare till semifinal. De två lag som går till final är klara för OS-spel – om Frankrike når final räcker det med en tredjeplats.

Med endast två matcher kvar av Nations League har Sverige fem poäng upp till gruppettan Spanien. Problemet för svensk del är att det endast är sex poäng kvar att spela om.

Efter Schweiz den 1 december på bortaplan ställs Sverige mot Spanien i Malaga den 5 december.

För att Sverige ska kliva om spanjorskorna under de avslutande matcherna och få fortsätta kvala räcker det inte med att gå rent, Sverige måste även få hjälp av Italien – som möter Spanien – i nästkommande omgång.

Om målskillnaden och antalet gjorda mål framåt i inbördes möten är identisk för två lag avgör målskillnaden i alla gruppspelsmatcher.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet