• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Spelarnas bollplank: ”Grunden är här och nu”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet i den svenska VM-truppen att vara så väl förberedd som möjligt har pågått länge. Både för laget och för varje enskild spelare. Både fysiskt och mentalt.

– Det måste vara tillåtet att få drömma, och kunna se sig själv lyfta bucklan, men sen är det ändå tillbaka till här och nu, säger Rasmus Wallin Tornberg, landslagets idrottspsykologiske rådgivare, till SVT Sport.

Ända sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten, efter EM 2017, har Rasmus Wallin Tornberg varit en del av ledarstaben. Han beskriver sig som ett bollplank till spelarna, och försöker jobba så mycket förebyggande som möjligt, för att minimera allt som kan störa. Och han betonar nuet.

– Grunden är ju här och nu. Och här och nu kan vara nästa match, men det kan också vara nästa aktion under match. Så även om du gjort en dålig aktion så är det ju nästa aktion som du ska göra så bra som möjligt. Den approachen kommer vara grunden.

Damlandslaget i fotboll

Wallin Tornberg understryker att det självklart är mänskligt att oroa sig. Att det är mänskligt att vara långt framme i tankarna, men menar att om man ökar förmågan att kunna göra nästa aktion så blir det inte ett lika stort problem.

Spelarna uppmuntras att ta hjälp av varann

Peter Gerhardsson vill att varje spelare ska vara beredd som startspelare. Hur gör man rent mentalt?

– Det handlar ju väldigt mycket om att varje spelare verkligen tittar på sin roll, och fokuserar på om jag startar vad ska jag göra i min roll, och vilka behöver jag ta hjälp av. Vilka spelare kommer jag ha runtom mig, och kanske synka med de spelarna dagen före match.

Finns det något knep att ta till där?

– Knepet tycker jag som vi gör är att vi hjälper spelarna med den här typen av samtal, att vi uppmuntrar att gå ihop med andra spelare som de tycker är viktiga att prata med om vad man behöver för hjälp.

Spelarna uppmuntras att ta hjälp av varann, och kommunicera fotbollsaktionerna på ett tydligt sätt. Och Rasmus Wallin Tornberg säger att det kommer vara väldigt olika behov bland spelarna att ta hjälp.

– För vissa spelare kommer den mentala biten att vara jättestor, för vissa andra kommer den inte att vara lika stor, utan kanske mer den fysiologiska biten, att vara fräsch i kroppen för match.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet