Al-Ahly firar sin titel i afrikanska Champions League och Afrikanska fotbollsförbundets ordförande Patrice Motsepe. Foto: Bildbyrån

Startar afrikansk superliga: ”Måste investera”

Uppdaterad
Publicerad

African Football League heter den nya exklusiva fotbollsturneringen på kontinenten.

Men ”superliga” vill man inte kalla den för.

– Våra europeiska vänner avrådde oss mot det, säger förbundsordföranden Patrice Motsepe.

Planerna på en stängd superliga i Europa fick fansen att gå i taket. Massiva protester ledde till att projektet lades ner, trots att storklubbarna och pamparna var överens.

Nu har Afrikanska fotbollsförbundet (Caf) bekräftat att en afrikansk motsvarighet kommer att lanseras i oktober.

– Det är vårt ansvar, uppgift och jobb att genom hårt arbete se till att detta blir framgångsrikt, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.

Ligan ska bestå av åtta lag, en rejäl nedskalning från tidigare planer på 24 lag.

– Det kommer vara åtta fantastiska lag som i framtiden kommer få sällskap av fler lag. Vi måste investera i afrikansk klubb- och landslagsfotboll, säger Infantino.

”'Super' har en negativ klang”

Det svala mottagandet på en superliga i Europa ledde till att man valt att kalla turneringen för African Football League.

– Vissa sponsorer menar att ordet ”super” har en negativ klang inom fotbollen. Våra vänner i Europa avrådde från att använda det, vilket de baserade på det misslyckade försöket i europeisk fotboll, säger Caf:s ordförande Patrice Motsepe.

Lite är ännu känt om den nya ligan, exempelvis vilka lag som ska delta. Klart är att den inte ska ersätta Caf-turneringarna Champions League och Confederation Cup.

Inte heller är det tydligt när den ska börja. Enligt Infantino är premiären 20 oktober medan den på Caf:s hemsida uppges vara en dag senare.

KLIPP: Uefa-presidenten Aleksander Ceferin intervjuas i dokumentären ”Super League – girighetens uppgång och fall” om den kontroversiella ligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.