• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån.

Studie visar: En av fyra elittränare visar depressionssymptom

Uppdaterad
Publicerad

En av fyra tränare i allsvenskan och superettan visar depressionssymptom.

Det visar en undersökning som Svensk elitfotboll (Sef) har gjort tillsammans med Karolinska Institutet (KI).

– Vi vill helst inte att någon ska må dåligt i sin vardag, säger Beatrice Clarke, hållbarhetsansvarig på Sef.

Sef har tillsammans med KI och Centrum för psykiatriforskning kartlagt den psykiska hälsan i herrelitklubbarna i fotboll under våren 2021 till mitten av 2022.

Nu har resultatet kommit och sämst verkar tränarna må.

27 procent av tränarna visade depressionssymptom.

Ska känna till åtgärdsplanen

Bland spelarna visade 23 procent av juniorspelarna på depressionssymptom medan siffran bland seniorspelarna låg på 18 procent (se fler siffror i faktarutan nedan).

– Vi noterar att även om herrelitfotbollen i Sverige i många fall visar bättre resultat än övriga samhället så finns det hela tiden förbättringspotential, säger Beatrice Clarke i ett uttalande.

Sef har satt upp som ett mål för 2023 att alla klubbar ska veta att en gemensam policy finns, samt att de ska känna till åtgärdsplanen vid fall av psykisk ohälsa.

– Just nu bygger vi en central policy tillsammans med experter som klubbar kan använda i sin verksamhet. Policyn syftar till att göra samtliga klubbar rustade för frågor kring psykisk hälsa och detta sker genom årliga kunskapshöjande insatser riktade till anställda inom klubbarna. Policyn innehåller även roller och ansvar, samt en åtgärdsplan vid upptäckt av psykisk ohälsa.

Enkät och intervjuer

Studien har gjorts med spelare, ledare och övrig personal i de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan, från akademi till senior, genom webbenkäter och djupintervjuer. 416 seniorspelare, 58 procent, har svarat på enkäten. 197 tränare, vilket också är 58 procent, har svarat.

KI:s rapport har släppts i två delar och detta är den andra. I höstas presenterades den första delen som handlade om spel om pengar.

Delar av kartläggningen

Depression

27 procent av tränarna uppvisade depressionssymptom

23 procent av juniorspelare uppvisade depressionssymptom

18 procent av seniorspelare uppvisade depressionssymptom

Ångest

23 procent av tränarna uppvisade ångestsymptom 

17 procent av juniorspelarna uppvisade ångestsymptom 

14 procent av seniorspelarna uppvisade ångestsymptom

Utmattning

9 procent av seniorspelarna uppvisade utmattningssymptom 

8 procent av juniorspelarna uppvisade utmattningssymptom

Källa: Svensk elitfotboll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.