Inbytte Kepa Arrizabalaga blev stor matchhjälte för Chelsea. Foto: TT Nyhetsbyrån/Rörligt C More

Succédraget i finalen – bytte målvakt inför straffarna

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska supercupfinalen mellan Chelsea och Villarreal gick mot straffläggning när Chelseatränaren Thomas Tuchel gjorde ett sista byte. Ut med målvakten Eduard Mendy – in med Kepa Arrizabalaga. Ett vågat drag som visade sig vara lyckat.

Inbytte Kepa räddade två straffar och Chelsea vann säsongens första titelmatch.

Thomas Tuchel och hans finalmotståndare Unai Emery har under veckan fram till finalen turats om att hylla varandras tränargärningar i pressen. Tysken ersatte just Emery i PSG innan han själv också fick sparken från storklubben. Ingen av dem blev speciellt lyckad i Paris, men i våras tog de varsin Europatitel. När de nu skulle göra upp blev Tuchels sista slughet avgörande.

Chelsea inledde bäst

Fyra dagar efter att bland annat Pau Torres spelat och förlorat en OS-final och stängt föregående säsong sparkade hans Villarreal igång den europeiska klubblagssäsongen 2021-22 med en supercup-final mot Chelsea.

Föga förvånande var de flesta som lyckats ta sig till Windsor Park i Belfast blåklädda Chelsea-anhängare. Den första halvleken var också väldigt blå. Även om Villarreal hotade Mendys mål måttligt ett par gånger och rejält en gång (Alberto Moreno dundrade en volley i ribban från nära håll) var Chelseas 1-0-ledning välförtjänt.

Målskytt nummer 1 – sen ut skadad

Kai Havertz drog sig loss på vänsterkanten, landsmannen Timo Werner lurade med sig OS-finalisten Pau Torres i en avledande löpning och gav Hakim Ziyech fri lejd för att med en halvträff få in ledningmålet bakom Sergio Asenjo i den 27:e minuten. 

Chelsea och inte minst målskytten Ziyech hade tagit vid där den förra säsongen slutade och imponerade med sin frenesi. Men när marockanen i slutet av första halvlek landade illa efter en duell i eget straffområde var det färdigspelat.

Yttern som har haft en lysande försäsong tog sig för axeln när han leddes av planen. Med honom försvann också mycket av London-lagets anfallsenergi.

Målskytt nummer 2 – skrev klubbhistoria

Efter paus tog Villarreal över mer och mer. När Gerard Moreno i matchminut 73 friställdes av en klack signerad nyförvärvet Boulaye Dia var det ett väntat kvitteringsmål som han kunde borra in i krysset med fel fot.

Målet var hans 83 för klubben och innebar att han numera kan titulera sig Villarreals meste målskytt genom tiderna.

Det blev också ordinarie matchtids sista mål. Men föga tröst en timme senare när hans gula ubåtar snöpligt förlorade på straffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.