Sven-Göran Eriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av Sven-Göran Erikssons tränargärning. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Sven-Göran Eriksson begravs i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson begravs den 13 september i Fryksände kyrka i uppväxtorten Torsby i Värmland.
Efter begravningen hålls en musikprocession inspirerad av Italien.
– När ”Svennis” var i Sampdoria så avled presidenten där och hans begravning var något han tog intryck av. Den var glad, det spelades New Orleansjazz och det var mycket folk längs gatorna. Han ville ha något liknande, säger agenten Bo Gustavsson.

Processionen går från kyrkan till en hembygdsgård där dagen avslutas med tal.

Det väntas en hel del internationella gäster, däribland stora fotbollsnamn. Men enligt Gustavsson var tränarlegendaren noga med att han ville ha ”vanligt folk” i bänkraderna.

– Torsbybor och värmlänningar, inte någon vip-begivenhet, det var hans vilja. Kyrkan tar 600 personer, så tanken är att vi reserverar 100 platser och sedan kommer det att vara öppet att bara gå in. Om inte folk ryms ska kyrkan ställa upp en skärm utanför, säger han.

I januari 2024 gick Eriksson ut med att han drabbats av cancer i bukspottkörteln, och han avled alltså för en vecka sedan.

Ledde engelska landslaget

”Svennis” slog igenom som tränare i IFK Göteborg som han ledde till seger i Uefacupen 1982.

Det var startskottet för större tränarframgångar inom klubblagsfotbollen ute i Europa, som till slut ledde hela vägen till det engelska förbundskaptensjobbet – ett jobb som endast britter fått före honom.

Sven-Göran Svennis Eriksson har en alldeles speciell koppling till Italien och italiensk fotboll. Hans tränarkarriär i landet inleddes 1984 i Roma och avslutades i en annan Romklubb, Lazio, där han tog en efterlängtad ligaseger år 2000. – Svennis: Arrivederci Italien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen Svennis – arrivederci Italien i spelaren ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.