Sven-Göran Eriksson om mötet med Victoria Beckham. Foto: Bildbyrån

Victoria Beckham stoppade ”Svennis” värvning

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Göran Eriksson ”Svennis”, 73, ville värva David Beckham till Leicester.

Det satte Victoria Beckham stopp för.

– Hon tittade på mig uppifrån och ner och frågade: “Sven kan du se mig i Leicester”? berättar han i ”Sommar i P1”.

Sven-Göran Eriksson, ”Svennis”, är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollstränare. Han slog igenom när han vann Uefa-cupen med IFK Göteborg 1982. Sven-Göran Eriksson har även varit förbundskapten för Englands landslag och tagit laget till kvartsfinal i VM 2002 samt i EM 2004.

Rollen som Englands förbundskapten var inte alltid lätt, berättar Sven-Göran Eriksson i ”Sommar i P1”. Precis efter att han fått rollen möter han Tony Blair, Storbritanniens dåvarande premiärminister, som säger att de ska slå vad om vem som skulle behålla sitt jobb längst.  

– Vi har två omöjliga jobb och de enda vi vet är att för eller senare så får vi sparken. Han vann vadet med ett år, jag fick sparken tidigare än vad han fick, säger ”Svennis”.

”Ville inte göra mig besviken”

Sven-Göran Eriksson har en nära relation till David Beckham, som var lagkapten under “Svennis” tid i det engelska landslaget. Några år efter hans tid som förbundskapten försökte han värva Beckham till sitt Leicester som han då tränade.

– David är en snäll, blyg och ödmjuk kille och ville nog inte göra mig besviken. Han sa att han nog fick tänka lite på saken, säger han.

David Beckhams fru Victoria däremot gick rakt på sak.

– Hon tittade på mig uppifrån och ner och frågade: “Sven kan du se mig i Leicester”?

“Svennis” erkänner att det kanske inte riktigt passade och återger David Beckhams avslutande ord:

– David konstaterade torrt: “Sven, inte ens Madrid var “Posh enough” när vi bodde där. ”, berättar Sven-Göran Eriksson.

Kritiserar 51-procentsregeln 

Sven-Göran Eriksson kritiserar den så kallade 51-procentsregeln som innebär att fotbollsklubbarna i Sverige inte får ägas av en majoritetsägare, de ska till största delen vara  föreningar.  

– Jag kan inte förstå varför vi ekonomiskt i fotboll inte ska betala löner till spelare som man gör i Skottland, Belgien och så vidare. Det här gäller både dam- och herrfotboll. Storklubbarna ute i Europa satsar mycket på damfotbollen. Det kommer att sluta med att vi inte har en enda spelare i damlandslaget som spelar i Sverige, som på herrsidan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.