Genrebilder. Detaljen som stoppar damallsvensk graviditetspolicy. Foto: Bildbyrån.

Detaljen som stoppar damallsvensk graviditetspolicy

Uppdaterad
Publicerad

Elitfotboll Dam och Spelarföreningen är överens om en graviditets- och föräldrapolicy – men den går inte att använda.

SVT Sport kan berätta om detaljen som stoppar den.

– Spelarna är rätt frustrerade och den frustrationen ökar med tiden, säger Spelarföreningens Caroline Jönsson.

Elin Rubensson, Johanna Andersson, Therese Ivarsson, Malin Diaz, Jessica Wik. Det senaste året har flera spelare i damallsvenskan berättat att de är gravida.  

Men några riktlinjer för vad som gäller saknas i damallsvenskan även 2021 trots att man i Sverige jobbat i flera år för att få en graviditets- och föräldrapolicy. 

– Det här har varit angeläget för mig och spelarna i flera år. Det finns en bred samsyn bland spelare och klubbar att vi vill ha det här löst, säger Caroline Jönsson.

Spelarföreningen och klubbarnas representant Elitfotboll dam är överens om vad policyn ska innehålla. Trots det kan den inte användas. 

”Inte normalt i svenskt arbetsliv”

Graviditetspolicyn ingår inte i nuvarande kollektivavtal. Men planen är att den ska vara med i det kollektivavtal som i nuläget håller på att diskuteras.

Huvudproblemet i den diskussionen är försäkringsfrågan – ersättning vid skada. 

I nuvarande kollektivavtal står Försäkringskassan för 80 procent och klubben för 10 procent av spelarens lön vid en fotbollsskada fram tills att spelaren eventuellt blir utförsäkrad. Då måste klubben stå för alla 90 procent fram till att spelaren är matchredo igen eller kontraktet går ut.

– Det är inte en hantering som är normal i svensk arbetsliv i övrigt. Det blir väldigt stor belastning. Det innebär i sin förlängning att klubbarna måste hålla nere sina löner för att ta höjd för skador. Det hämmar utvecklingen för hela kollektivet, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

Att förhandlingarna stoppar gravidpolicyn tycker inte Hoszek är något konstigt då EFD ser försäkringsfrågan som den springande punkten i ett nytt kollektivavtal. 

– Man väljer att ta en punkt i taget och förhandlar igenom den. Då tog vi försäkringsfrågan först och då blockerar vi allt annat. När det är löst går man vidare till nästa, säger han.

Vill ha hjälp av försäkringsbolag

Tomas Hoszek hoppas på en lösning inom kort och berättar för SVT Sport att det finns två alternativ på bordet. Förhoppningen är att ett försäkringsbolag går in och hjälper till.

– Jag vill se en lösning där man kan tilläggsförsäkra. När man blir utförsäkrad vid långtidsskada kan den kicka in. Det tror jag vore lämpligt. Det viktiga är att det inte är klubbarna som hela tiden har hela ansvaret för kostnaden.

Förra året var målsättningen att få en graviditets- och föräldrapolicy på plats vid årsskiftet, men när sommaren nu är på ingång lyser den fortfarande med sin frånvaro.

–  Jag är väldigt trött på den här processen. Det har varit en alldeles för segdragen process. Jag vill få det löst, jag gillar inte att låta saker och ting hänga. Det blir irritation så klart, säger Hoszek.

KLIPP: Detaljen som stoppar damallsvensk graviditetspolicy

Utdrag ur nuvarande kollektivavtal

11.2 Vid spelarens sjukskrivning skall arbetsgivaren, som en lägsta nivå, följa för var tid gällande normer och regler utfärdade av Försäkringskassan, dock garanterar arbetsgivaren 90 procent av bruttolönen upp till Försäkringskassans ersättningstak fram till att man av försäkringskassa inte längre är berättigad till sjukpenning.  

11.3 Oaktat punkt 11.2 ovan ska arbetsgivaren garantera spelaren 90 % av bruttolönen upp till Försäkringskassans ersättningstak vid arbetsskada eller annan ohälsa p.g.a arbetet fram till att spelaren är matchklar, alternativt intill anställningens upphörande. I dessa fall ska inte heller regeln om karensdag tillämpas 

Anm. Med arbetsskada eller annan ohälsa p.g.a arbetet avses när en spelare inte är matchklar till följd av tidigare händelse i spelarens fotbollsutövande, t.ex. skada eller skavank som kräver rehabilitering och/eller vila för att åter bli matchklar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.