Hammarbytalangen Matilda Vinberg blev tvåmålsskytt i premiären av U19-EM. Foto: Bildbyrån

Svenska U19-landslaget vann EM-premiären

Sverige vann mot Tyskland i premiären av U19-EM med 2–0.

Matilda Vinberg gjorde Sveriges båda mål och Serina Backmark räddade en straff.

– Jättekul att få göra mål och bidra, säger Vinberg till SVT Sport.

EM-premiär i Frýdek-Místek i östra Tjeckien stod på programmet för de svenska U19-tjejerna. Tyskland, som med nöd och näppe tog sig till slutspelet genom straffseger mot Finland i sista kvalmatchen, hade svårt att stå emot svenskorna i inledningen.

I 29:e minuten kom också det svenska ledningsmålet. Rosengårds Bea Sprung lyfte in bollen bakom backlinjen och Matilda Vinberg, till vardags i Hammarby, nickade in ettan. Dock med viss förvirring då Sprung först fick målet.

– Vi pratade lite om det i halvtid, hon frågade om jag touchade, och det gjorde jag, säger Vinberg till SVT Sport.

Nära hattrick

Knappt tio minuter senare ökade samma Vinberg på till 2–0 efter en utsökt passning från Evelina Duljan.

– Jättekul att få göra mål och bidra, de målen gör så att vi kan ta vår seger i dag, sedan kunde vi gjort fler, men jag tycker vi stänger den bra, kul att få göra mål för svenska landslaget i ett mästerskap också, säger Vinberg.

Vinberg hade sedan chansen att göra sitt tredje mål från nära håll, men den tyska målvakten räddade.

Svenska målvaktens jätteräddning

På tal om räddningar så stod den svenska målvakten Serina Backmark för en riktig parad när Tyskland fick chansen på straff i 55:e minuten.

Sverige höll undan och vann till slut med 2–0 i EM-premiären. I nästa match väntar England, på torsdag.