• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Janne Andersson står bakom SvFF:s besked. Foto: Bildbyrån

Sverige kommer inte att spela mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet har beslutat att Sverige inte kommer att spela en eventuell VM-playoff mot Ryssland.

Ett beslut som förbundskapten Janne Andersson står bakom.

”Jag hoppas att FIFA tar sitt förnuft till fånga”, säger Janne Andesson i en kommentar.

Tidigare under lördagen meddelade det polska fotbollsförbundet att man inte kommer att spela sin VM-playoffmatch mot Ryssland i mars. Ordföranden Cezary Kulesza skrev bland annat följande på Twitter: ”Slutsnackat, nu är det dags för handling”.

Nu följer Svenska Fotbollförbundet samma spår. Förbundet har beslutat att inte spela en eventuell playoffmatch mot Ryssland, oavsett var matchen spelas.

Via landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson kommenterar förbundskapten Janne Andersson SvFF:s beslut:

”Jag står bakom beslutet till hundra procent. Jag har under dagen haft kontakt med Håkan Sjöstrand och gett honom och Karl-Erik mitt fulla stöd. Jag hoppas att FIFA tar sitt förnuft till fånga men framförallt hoppas jag som alla andra att kriget tar slut. Mina och lagets tankar går till det ukrainska folket”, säger Janne Andersson.

”Olagligt”

– Den olagliga och djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt fotbollsmässigt utbyte med Ryssland. Vi uppmanar därför FIFA att fatta beslut om att de playoff-matcher i mars där Ryssland medverkar ställs in, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Vi har svårt att tro att Fifa inte kommer att följa vår uppmaning. Ryssland kan inte vara med så länge detta vansinne pågår.

Ryssland är i dag planerat att möta Polen i Moskva den 24 mars.

– Vid sidan av de moraliska skälen, som i sig är mer än nog, kan man också fråga sig hur matcher med Ryssland inblandade ska kunna garanteras rent säkerhetsmässigt i nuläget – även om de skulle flyttas neutral plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.