Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sveriges ihopklappning mot Spanien – tvingas nu kvala för att rädda sig kvar i högsta Nations League-gruppen Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Sverige kvalar mot Bosnien-Hercegovina i Nations League

Uppdaterad
Publicerad

Idag skedde lottningen till det kval i Nations League som avgör om Sverige ska hålla sig kvar i A-divisionen. Lotten föll på 68-rankade Bosnien-Hercegovina.

– En drömlottning. Ett lag som Sverige verkligen ska slå, säger SVT-experten Hanna Marklund.

Sveriges öde avgörs i ett dubbelmöte som spelas i februari 2024. På papperet är Sverige som fortfarande är rankade etta i världen, storfavoriter . Bosnien är rankade 68:a.

– Sverige ska ju på bra dagar vinna mot alla de här lagen. Och Bosnien är ju det lägst rankade laget av dem så det är en drömlottning tycker jag, säger SVT:s expert Hanna Marklund.

Damlandslaget i fotboll

Bosnien är ingen fotbollsnation som särskilt många känner till så mycket om.

– Det är ett lag som Sverige inte mött så man känner kanske inte till styrkor och svagheter men de har ju spelat i Nations League så det finns massa att scouta.

Stanna i A-divisionen – väldigt viktigt

Att Sverige vinner dubbelmötet är oerhört viktigt för framtiden för landslaget och chanserna att ta sig till EM.

– Efter OS-missen är vi givetvis högst motiverade att nå nästa mästerskap för landslaget, EM 2025. Att stanna kvar i A-divisionen är väldigt viktigt för att som lag ha bästa möjliga förutsättningar i det kvalspelet som inleds i april., säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

”Ett självförtroendefall”

Sverige har allt sedan VM haft det tungt både spel och resultatmässigt. Det är viktigt att att man hittar tillbaka till februari.

– Det har blivit ett litet självförtroendefall och en osäkerhet. Kan man spela någon träningsmatch så vore det ju bra. Men jag tror också att spelarna vet vilken hög nivå det finns i laget när det fungerar. Nu är det ett lag man möter där man har en större marginal, att även om man inte gör en topprestation är det ett lag man ska vinna emot, säger Marklund.

Övriga möten som avgör vilka som spelar i A-divisionen blir Serbien– Island, Ungern–Belgien och Kroatien-Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet