Peter Gerhardsson om hemliga VM-genrepet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Gerhardsson om hemliga VM-genrepet Foto: Bildbyrån

Sverige spelade ”hemligt” VM-genrep: ”Väldigt snygga mål”

Uppdaterad
Publicerad

Ett svensk vinst i ett VM-genrep som ingen har sett. 

Peter Gerhardsson känner sig kluven till de stängda dörrarna.

– Förståelsen hade kanske varit större om man hade sett den, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

Att Sveriges sista träningsmatch (5-1 mot Filippinerna) inför VM spelades 3x30 minuter och bakom stängda dörrar beror på en Fifaregel. Sverige har gjort det flera gånger tidigare.

– När man spelar på sin träningsanläggning får man inte ha en officiell landskamp. Det som är bra är att man får byta hur man vill och att det fortfarande är en riktigt match som man vill vinna, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Damlandslaget i fotboll

Han kan inte riktigt bestämma sig för om det är en fördel eller nackdel att ingen utomstående sett matchen.

– Jag kan känna att några kanske hade velat se målen, där var några väldigt snygga. Sedan ligger prestationerna i dag till grund för hur vi tar ut laget och hur vi vill spela. Förståelsen kanske hade varit större om man hade sett den. Men nu är det på det här sättet, säger Gerhardsson.

”Hade nog blivit ifrågasatt”

Alla byten i matchen gör den dock väldigt komplex betonar han.

– Jag hade nog blivit väldigt ifrågasatt, varför spelar hon 60 minuter, hon 30, hon 90 och hon på den positionen. Men alla saker vi gör är för att ha med oss det till första matchen mot Sydafrika.

Vad tycker du om regeln då?

– Jag tycker att det är helt okej, för oss gör det inget. Det viktigaste för oss var att få en match, att vi hittade ett motstånd. Sen tror jag i långa loppet att det behövs att vi får ha publik. Jag skulle inte vilja ha det här på hemmaplan.

Vad tycker du att vi som inte sett matchen ska ha med oss?

– Att vi gör fem spelmål, med riktigt vackra kombinationer. Vi har väldigt bra passningsspel den sista tredjedelen emellanåt där vi sårade dem. Det kommer vi behöva i VM här också framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet