Foto: Bildbyrån

Sverige stoppas från att protestera under OS

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollsdamerna har knäböjt för att ta ställning för mänskliga rättigheter.

Men under OS i Tokyo är det förbjudet.

– Jag tycker att det är viktigt att kunna och göra sin röst hörd och säga ifrån, säger landslagsbacken Nilla Fischer.

Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutade i förra veckan att förbudet mot protester på prispallar, vid officiella ceremonier och på spelplaner kommer att finnas kvar.

Den så kallade ”regel 50” säger att inga politiska, religiösa eller rasrelaterade protester eller demonstrationer är tillåtna.

Tokyo 2020

”Visat tydligt var vi står i frågan”

Svenska fotbollsdamerna har har knäböjt inför flera matcher senaste året. Senast inför landskampen mot USA på Friends arena i april då även amerikanskorna gjorde det.

– Jag tycker att fotboll och politik är samma sak, eller att det hör ihop och alltid följs åt. Det kan man inte säga någonting om. Jag tycker det är viktigt att kunna göra sin röst hörd och säga ifrån, säger backstjärnan Nilla Fischer.

36-åringen väntas ta en plats i den svenska OS-truppen i sommar. Hon säger att det kan bli svårt för Sverige att knäböja om det råder ett förbud.

– Det är många organisationer som gärna vill att det bara ska fokuseras på fotbollen, endast. Vi har visat tydligt var vi står i den frågan, vilket vi kommer fortsätta göra hela vägen, säger Fischer.

Flera fotbollsspelare har markerat

Men Fischer konstaterar också:

– Är det protestförbud i OS så får vi nog följa de riktlinjerna.

I Europa är det framför allt fotbollsspelarna som engagerat sig och protesterat. När herrarnas VM-kval startade i mars markerade bland andra Tysklands och Norges landslag mot att Qatar bryter mot mänskliga rättigheter i samband med arenabyggena inför mästerskapet.

ARKIV: Asllani stöder Qatar-protester: ”Önskar att Sverige kan vara med” (8 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet