Fridolina Rolfö i Wolfsburg-dressen. Foto: Bildbyrån

Tomas Hoszek: ”Tydligt tecken på att damfotbollen är på frammarsch”

Uppdaterad
Publicerad

Under fjolåret ökade antalet transfers i damfotbollen med nästan 24 procent.

Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam, är inte förvånad.

– Det är ett tydligt tecken på att damfotbollen är på frammarsch, säger han till SVT Sport.

En rapport från det internationella fotbollsförbundet Fifa visar att antalet transfers inom damfotbollen ökat med 23,6 procent. 2019 var antalet transfers 837 medan siffran för 2020 uppgår till 1 035.

– Det förvånar mig inte att det är så, utifrån damfotbollens intresse och de satsningar som de europeiska ligorna gör. Det innebär mer rörlighet bland spelare, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam, till SVT Sport.

Fortfarande beskedliga nivåer

I rapporten skriver Fifa att det är ett bevis för att damfotbollen går mot att bli mer och mer professionell. Tomas Hoszek håller med.

– Ja, absolut är det så. Sedan är det väldigt beskedliga nivåer om man jämför med herrfotbollen och de transfers och summor som hanteras där. Men det är ändå ett tydligt tecken på att damfotbollen är på frammarsch. Det vi upplever i Sverige med större intresse det smittar ju av sig globalt också.

Hur viktigt är det här för damfotbollen?

– Det är klart att det är viktigt för spelarna att det händer saker och att värdet ökar. Framför allt för kvinnorna, att få en möjlighet att leva upp till sina drömmar om att bli professionell fotbollsspelare.

Kan också hota

Hoszek tillägger att utvecklingen med fler transfers kan leda till att Sverige tappar talanger till utlandet i ett tidigt skede. 

– Det finns inte samma återväxt inom damfotbollen i Europa, den har inte blivit etablerad på gräsrotsnivå vilket krävs för att få fram duktiga spelare. Men det har den blivit i bland annat Sverige så att det är klart att Sverige hamnar i blickfånget när det gäller talangutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.