Tony Gustavsson och Sam Kerr

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sam Kerr anklagas för rasistiska trakasserier. Foto: Bildbyrån

Tony Gustavsson: För tidigt ge besked om OS för Kerr

Uppdaterad
Publicerad

Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson säger att det är för tidigt att ge besked om lagkapten Sam Kerr får spela i OS efter anklagelser om rasistiska trakasserier.

”The Matildas” kapten och stora stjärna Sam Kerr, som spelar klubblagsfotboll i Chelsea i London, ska ställas inför rätta i Storbritannien nästa år misstänkt för att ha rasistiskt trakasserat en polis.

Det misstänkta brottet ska ha begåtts förra året, innan VM avgjordes i Australien och Nya Zeeland, men blev inte känt förrän nu och uppges ha varit en överraskning för det australiska fotbollsförbundet.

Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson pratade med australisk media i går, säger att han inte kände till anklagelserna förrän på tisdagen, och att han ännu inte har hunnit prata med Kerr.

– Jag informerades i morse och blev väldigt förvånad, säger Gustavsson.

Gustavsson: ”Ett väldigt stort frågetecken”

Han säger att han inte kan kommentera själva brottsmisstanken men kan däremot kommentera sin egen uppfattning om Kerr som människa och fotbollsspelare.

– Jag har bara positiva upplevelser, säger han.

Tony Gustavsson säger att det är för tidigt att säga om anklagelserna betyder att Sam Kerr inte kan bli uttagen till Australiens lag som ska spela OS i Paris i sommar.

– Jag tycker att det är lite för tidigt att prata om uttagningen nu när vi dessutom vet att det, i och med Sams allvarliga skada i januari, är ett väldigt stort frågetecken kring om hon ens kommer att vara tillgänglig att välja, säger Gustavsson.

Magdalena Eriksson: ”Det tillkommer ett ansvar”

Magdalena Eriksson har tidigare spelat med Kerr i Chelsea och var förvånad när hon läste nyheten.

– Jag var lika chockad som alla andra. Jag läste om det för första gången och hade ingen aning om det här. Jag var väldigt chockad, säger hon till SVT Sport.

Är det positivt eller negativt att man hamnar under samma mikroskop som herrarna?

– Den utveckligen som damfotbollen har just nu är enbart positiv för att vi får mer uppmärksamhet. Men det är klart att det tillkommer ett ansvar för oss som individer och oss som spelare, för klubbar och alla att ta det ansvaret. Utvecklingen betyder ju att det är större chans för kritik, att bli uppmärksamhet och granskad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.