• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Turerna: Messis väg från Barcelona till Paris

Uppdaterad
Publicerad

Smutskastning, polisrazzior och enorma skulder.

Här är turerna som ligger bakom Lionel Messis avsked – och förklaringen till varför han inte kan stanna i Barcelona och spela gratis.

Nu väntar en fortsatt karriär i Paris Saint Germain.

Lionel Messi anlände till Barcelona som 13-åring och har på sina 21 år i klubben blivit den största genom tiderna. Han har vunnit spanska ligan tio gånger, Champions League fyra gånger och mottagit Ballon d'Or, priset till hela Europas bästa fotbollsspelare, vid sex tillfällen.

Men i fjol sattes relationen mellan honom och klubben i gungning.

De sportsliga resultaten gick åt fel håll och ekonomin var kraftigt ifrågasatt. När kompisen Luis Suárez tvingades bort från Barcelona såg Messi rött och begärde att få lämna.

– Det finns inte något projekt i den här klubben. De fyller bara hålen när saker händer, sade Messi till Goal.

”Det är bedrövligt”

Allra argast var han på dåvarande ordföranden Josep Maria Bartomeu.

Och det blev inte bättre när spansk media rapporterade om ”Barcagate” där de ledande i klubben, med Bartomeu i spetsen, uppgavs ha tagit hjälp av en PR-byrå för att smutskasta bland andra stjärnspelarna Messi och Gerard Piqué och samtidigt stärka sin egen position.

– Jag, som Barcelonaspelare, ser att klubben har spenderat pengar, pengar som de nu vill ha tillbaka (i lönesänkningar) på att kritisera oss spelare i laget. Det är bedrövligt, sade mittbacken Gerard Piqué till Goal.

Det fortsatte storma kring Bartomeu och efter att supportrarna krävt hans avgång valde han i oktober fjol att lämna sin post.

Han nekade själv till alla anklagelser, men i mars 2021, med bara en vecka kvar till det nya ordförandevalet genomförde den katalanska polisen en omfattande razzia mot klubbens lokaler och flera personer greps misstänkta för korruption, däribland Bartomeu.

Enligt spanska Cadena Ser var det kopplat till just ”Barcagate” där Barcelona uppgavs ha betalat totalt en miljon euro (drygt tio miljoner kronor) till PR-företaget I3 Ventures och betalningen ska ha delats upp i mindre belopp för att det inte skulle krävas ett godkännande från styrelsen.

Tjänsten ska ha kostat sex gånger så mycket som dess marknadsvärde – och inneburit en personlig vinning för Bartomeu.

När Joan Laporta i samma månad tog över ordförandeposten såg det ut som att Messi, trots allt, skulle bli kvar. Stjärnans kontrakt var på väg att löpa ut och på grund av den ansträngda ekonomin gick Messi med på att halvera sin lön som sades ligga på 1,1 miljarder kronor per år.

Enormt skuldberg

Allt som saknades var en underskrift – men då kom ännu en vändning.

Skuldberget som Bartomeus stab lämnat efter sig uppgick till över tio miljarder kronor, enligt La Liga som satte käppar i hjulet för Messi och Barcelona.

Den 5 augusti briserade bomben. Lionel Messi lämnar Barcelona efter 21 år i klubben.

”Trots att man nått en överenskommelse med avsikt att underteckna ett nytt kontrakt kan det inte formaliseras på grund av ekonomiska och strukturella hinder”, skrev Barcelona på sin hemsida.

I söndags kallade Messi till presskonferens där han berättade om uppbrottet – och svarade på frågan om han efter alla turer gett supportrarna falska förhoppningar.

– Förra året ville jag lämna, men i år vill jag inte det. Det är det som gör det så tufft, sade han.

– Vi var ganska klara med att jag skulle fortsätta. Vi hade allt redo. Det var inga problem och vi var ärliga med allt. Det var inte det här vi planerade, men jag försökte aldrig lura någon.

Kan han spela gratis?

Irriterade supportrar tyckte att Messi borde kunna spela gratis om han så gärna ville vara kvar i Barcelona, något som alltså inte är möjligt.

Barcelonas lönekostnader överstiger intäkterna med närmare 115 procent och även om Messis lön skulle försvinna befinner de sig långt ifrån La Ligas lönetak på 70 procent, vilket innebär att de inte får registrera honom.

– Jag gjorde allt för att stanna men det var inte möjligt. Jag gick med på att sänka min lön med 50 procent och ”Barça” frågade inte om något annat. De frågade inte om jag kunde gå ner ytterligare 30 procent, det är en lögn, säger han.

Därmed blir hemmaförlusten mot Celta Vigo den 16 maj, där Messi gjorde lagets enda mål, den 778:e och sista matchen för klubben han tillhört i över 20 år.

– Jag kommer inte tillbaka. Det här är slutet i den här klubben, och nu börjar en ny utmaning.

Den franska sporttidningen L'Equipe rapporterar att Lionel Messi kommer att skriva på för PSG under tisdagen. Kontraktet är på två år med möjlighet till ett års förlängning.

ARKIV: Drömmål av Messi och Griezmann när Barcelona vann (16 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.