Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om: Turkiske spelarens kontroversiella målgest Foto: Bildbyrån/ Skärmdump

Uefa utreder turkiske Merih Demirals ”varg-gest”

Uppdaterad
Publicerad

Mittbacken Merih Demiral såg till att Turkiet gick till kvartsfinal med sina två mål. Men efterspelet handlade om hans kontroversiella målgest – och nu utreds han av Uefa.

Merih Demirals nationalistiska och politiskt kontroversiella gest utreds som ”påstått olämpligt beteende”.

Gesten har kopplingar till ultranationalistiska rörelser och partier och har väckt starka reaktioner efter tisdagens match.

Fotbolls-EM

– Det är en gest med några olika tolkningar i en turkisk kontext. Den snälla tolkningen skulle kunna vara att det är en allmännationalistisk symbol, men det är också en politisk symbol som går bortom det, säger Turkietkännaren Ekim Caglar till SVT Sport.

Så här sade Merih Demiral själv om gesten efter målet.

– Jag är väldigt glad över att ha gjort två mål och jag hade en viss målgest i tankarna. Jag gjorde den. Den handlar om den turkiska identiteten, sade han och fortsatte:

– Jag är väldigt stolt över att vara turk. Jag kände det till fullo efter andra målet och då landade det i att jag gjorde den gesten. Jag är väldigt glad över att jag gjorde den.

Caglar, som skrivit böcker om kopplingen mellan fotboll och politik, köper inte förklaringen helt.

– När det är en så pass politisk gest kommer frågorna av naturliga skäl att komma. Då behövs en bättre förklaring än att det bara är en allmän nationalistisk gest.

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser fördömer gesten.

”Symbolerna för turkiska högerextremister har ingen plats på våra arenor. Att använda fotbolls-EM som en plattform för rasism är helt oacceptabelt. Vi förväntar oss att Uefa utreder fallet och överväger sanktioner”, skriver hon på X.

Europamästerskapet

Österrike logo

Österrike

1 - 2

Turkiet logo

Turkiet

Red Bull Arena, Leipzig
Publik: 38305
Domare: Artur Soares Dias

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet