Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Ungerns lagkapten hjälper till med båren till Varga Foto: Bildbyrån/SVT

Ungerns lagkapten Dominik Szoboszlai sprang efter båren: ”Protokoll spelar ingen roll”

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde en stund innan ambulanspersonal och vård kom in då den ungerska anfallaren Barnabas Varga blev liggande i straffområdet i EM-matchen mot Skottland. Då sprang lagkaptenen Dominik Szoboszlai ut efter båren själv.

– Jag tycker inte protokoll spelar någon roll i en sådan här situation, säger han till ungerska M4 Sport.

Det var i andra halvlek som Barnabas Varga blev liggande efter en kollision. Det var otäcka bilder och han fördes senare till sjukhus där det har konstaterats att han ska opereras för flera brutna ben i ansiktet och att han har drabbats av en hjärnskakning.

Lagkaptenen Dominik Szoboszlai var en av de första som var framme vid Varga. Han tyckte att det dröjde för länge innan båren kom in för att föra spelaren av planen.

Fotbolls-EM

Han sprang själv och hjälpte till att bära in båren på planen.

– Det var hemskt att se. Jag förstår inte hur protokollgrejen fungerar, att ambulanspersonalen inte får springa in eller ta in båren. Jag tror hela vår bänk försökte få in så mycket ambulanspersonal som möjligt och jag drog in båren för protokoll spelar ingen roll i en sådan här situation, säger han.

Szoboszlai hyllade Varga efter matchen genom att ta på hans tröja då segern firades.

Den tidigare elitdomaren och SVT:s expert Jonas Eriksson förklarar varför det kan ta lite tid innan ambulanspersonal kommer in på planen.

– Det handlar om att få ut kommunikationen. Innan bänken får koll på hur allvarligt det är tar det ett litet tag innan de reagerar. Spelarna ser säkert hur avsvimmad Varga är i det här läget.

Förbundskapten Marco Rossi var inne på samma sak.

– Det jag hörde av spelarna var att Barnabas såg ut att vara medvetslös så alla blev jätteoroliga över det. Och också oroliga över att ambulanspersonalen kom lite sent, men de insåg säkert inte att det var en farlig situation, säger han.

Det europeiska fotbollsförbundet håller inte med om att det gick långsamt.

”Samordningen mellan all medicinisk personal på plats var professionell, alla medicinska processer genomfördes i enlighet med gällande föreskrifter. Det var ingen försening i vården av spelaren”, skriver man till tyska nyhetsbyrån DPA.

Ungern vann matchen mot Skottland med 1-0 efter ett avgörande på tilläggstid.

Europamästerskapet

Skottland logo

Skottland

0 - 1

Ungern logo

Ungern

MHPArena, Stuttgart
Publik: 46685
Domare: Facundo Tello

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet