• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Marta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Marta i spelaren ovan. Foto: Bildbyrån/SVT

USA tog sitt femte OS-guld – när Marta tackade för sig: ”Känner mig väldigt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

USA vann finalen i fotboll med att slå Brasilien i finalen med 1-0 och tog sitt femte guld i damernas fotboll. Marta fick avsluta landslagskarriären med ännu ett silver.

– Det är väldigt svårt att prata om men många andra lag ville spela finalen och vi startade turneringen dåligt. Det var inte så många i Brasilien som trodde på oss och jag känner mig väldigt stolt och slutar på ett bra sätt med en medalj, säger en känslosam Marta på svenska i mixedzone.

Det var även starka känslor i det vinnande laget.

OS i Paris 2024

– Jag är väldigt känslosam. Det har varit en dröm för mig att vara i den här positionen, säger den Londonfödda förbundskaptenen Emma Hayes som tog över laget först i maj efter att ha lämnat Chelsea.

På sin första chans i början av den andra halvleken rann Mallory Swanson igenom efter en passning i djupet och placerade bollen kyligt i mål för 1-0 på ett soligt Parc des Princes i Paris.

Efter 13 minuters tilläggstid kunde de amerikanska spelarna fira guldet med ett kramkalas efter att den svenska domaren Tess Olofsson blåst av matchen. På läktaren gladde sig skådespelaren Tom Cruise.

”Måste komma tillbaka till Sverige”

Marta byttes in efter en dryg timme och fick kaptensbindeln och jagade en kvittering för att nationen skulle ta sitt första OS-guld i fotboll för damer.

Hon vakade över frisparkslägen men den stora chansen kom aldrig. Laget hade behövt utnyttja några av de chanser de skapade i den första halvleken.

– Jag såg en straff där i den första halvleken, säger Marta.

Det var sammanbitna brasilianska spelare som fick konstatera ännu ett silver.

38-åriga Marta avslutade landslagskarriären med den tredje förlusten i en OS-final – efter de 2004 och 2008, bägge mot USA för övrigt.

– Jag vill tacka alla i Sverige och jag måste komma tillbaka till Sverige för jag glömmer bort hur jag talar svenska och det är ingen som hjälper mig med det, säger Marta.

Hon är landets främsta målskytt genom tiderna med sina 119 mål. Hon är också den spelare som har gjort flest VM-mål genom tiderna för både herrar och damer med 17 fullträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet