Alex Morgan lägger en framgångsrik karriär på hyllan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den amerikanska fotbollsstjärnan Alex Morgan lämnar fotbollen. Foto: Abe Arredondo / BILDBYRÅN

USA:s ikon Alex Morgan avslutar karriären: ”Så mycket mer än fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

En ikon lämnar fotbollen. OS-mästaren och den tvåfaldiga världsmästaren Alex Morgan, 35, avslutar karriären.

Morgan är en av de framgångsrikaste spelarna i USA:s fotbollshistoria vars höjdpunkt sammanföll med Morgans karriär som inleddes i landslaget i slutet av 2009.

– Jag växte upp i det här laget, det var så mycket mer än fotboll. Det var vänskapen och den orubbliga respekten och stödet mellan varandra, säger Morgan i ett uttalande på USA:s fotbollsförbundets hemsida.

Morgan är gravid med sitt andra barn och kommer att närvara vid en sista proffsmatch på söndag när hennes San Diego Waves tar emot North Carolina Courage.

Morgan var en av världens bäst betalda kvinnliga fotbollsspelare och tjänade 2022 58 miljoner kronor, där det mesta kom från sponsorinkomster. De senaste klubbarna som hon spelat i har varit från 2017: Lyon, Tottenham, Orlando och San Diego.

The Times nämnde henne 2019 och 2022 som en av världens 100 mest inflytelserika personer, bland presidenter, tunga politiker, skådespelare och artister.

Fakta Alex Morgan, 35:

Ett OS-guld 2012
Ett OS-brons 2021

Två VM-guld 2015 och 2019
Ett VM-silver 2011

224 landskamper med USA
123 mål för USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.