Katarina Pirak Sikku berättar om när hennes son gav dem skrikförbud. Foto: BILDBYRÅN/SVT

”Vår son gav oss skrikförbud”

Uppdaterad
Publicerad

En dag ville konstnären Katarina Pirak Sikkus son sluta spela fotboll. Han tyckte att föräldrarna skrek för mycket – och gav dem skrikförbud.

Jokkmokkbon Katarina Pirak Sikku är en av många som hört av sig till SVT Sport och delat med sig av berättelser om föräldrahets. När hennes son ville sluta med fotboll i 8-10-årsåldern trodde hon att det hade hänt något i gruppen.

– Det var det första jag tänkte, eftersom han var jätteförtjust i fotboll. Men det var inte det, utan det var att han tyckte att vi var jobbiga, berättar hon.

Föräldrahets

Gav dem skrikförbud

Han gav föräldrarna ett skrikförbud, och ville att mamman skulle följa med på fotbollen framöver för att hon ”skrek mindre”.

Men under en spännande match, när han och en annan spelare sprang mot bollen, ropade hon ut att bollen var hans.

– När vi satt i bilen efteråt sa han till mig: du skrek. Vi hade kommit överens om att vi inte skulle ljuda, och jag gjorde det ändå. Det var enda gången.

Inte stöttade

Efter det stod hon och hennes man tysta på läktaren, förutom när någon gjorde mål och alla hurrade. Hon tror att andra föräldrar tyckte att de var konstiga och inte stöttade sin son.

– Men oftast när vi körde hem kunde vi kommentera matchen, säga åt honom vad vi tyckte han hade gjort bra. Det fick vi göra, men sen lämnade han det.

Den nya vanan, att stå tyst på läktaren, gav Katarina Pirak Sikku nya perspektiv.

– Det kanske var svårt i början, men eftersom vi inte fick uppmärksamma vår son tittade man mer på spelet. Jag fick lite mer behållning av spelet. Jag tycker inte att det var svårt att sluta, för det var ju faktiskt ett önskemål. Att respektera det önskemålet var inte svårt.

Mindre ensamma

Hon tror också att deras tysta närvaro på läktaren var bra för andra spelare.

– Det finns barn som inte har föräldrar som står uppe på läktaren. Genom att inte skrika kände jag att de barnen var mindre ensamma. Det är en föreställning jag har. Blir det för mycket föräldrar kan de barn som inte har en mamma eller pappa på läktaren bli väldigt ensamma.

Idag är sonen i 20-årsåldern och har slutat spela fotboll för länge sedan. Katarina Pirak Sikku är glad över att han sa ifrån.

– Han sa vad han tyckte var fel, det han upplevde för tillfället som fel. Jag tycker att han var otroligt duktig som fattade vad det var.

Dela din berättelse!

SVT Sport tittare närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. 770 tränare har gett sin bild, nu vill vi höra dina tankar i ämnet. Har du erfarenheter du vill dela, perspektiv att bidra med, eller ett goda exempel att lyfta? Berätta på svt.se/foraldrahets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet