Foto: Bildbyrån

Så ska Sverige agera mot rasism under ödesmatcherna

Uppdaterad
Publicerad

På fredag ställs Sverige i en ödesmatch mot Rumänien i EM-kvalet.

Rumänien har haft stora problem med rasism från läktaren men det finns en plan för hur Sverige kommer hantera eventuella rasistiska påhopp.

– Vår inställning är att följa det regelverk som finns. Det innebär att domaren avgör i ett trestegsscenario som finns enligt Uefas regelverk, säger Janne Andersson till SVT Sport.

Rumänien bestraffades tidigare i höstas efter att supportrar, bland annat, skanderat rasistiska ramsor i kvalmötena med Spanien och Malta. Det bidrog till att endast barn var välkomna till matchen mot Norge.

– Skulle vi höra något så kommer vi självklart att agera. Vår inställning är att följa det regelverk som finns. Det innebär att domaren avgör i ett trestegsscenario som finns enligt Uefas regelverk, säger förbundskaptenen Janne Andersson till SVT Sport, och fortsätter:

– Vi har också varit i kontakt med Uefa och rumänska fotbollsförbundet. Vi tror att man från Uefa tar det här matchen på högsta allvar och har folk på plats som kan göra bra värderingar.

Lagkaptenen Andreas Granqvist är väl medveten om riskerna och kommer att agera därefter.

– Känner jag som lagkapten att killarna i laget inte vill fortsätta så är det klart att jag som lagkapten kommer ta ett snack med domaren.

Samtidigt medger han att han tror att det blivit ett större problem den senaste tiden.

– Jag tror det har ökat. Jag spelade i Italien under ett par år och jag var aldrig med om det där. Jag tycker det otroligt tråkigt, det borde gå åt andra hållet. Man blir bara arg och ledsen att det ska förekomma 2019. Vi har varit med om detta så många gånger, med bland annat Jimmy (Durmaz) i VM och några matcher i Italien för några veckor sedan med bland annat Balotelli.

Arkiv: Jimmy Durmaz om rasismen inom fotbollen (2 september)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.