AIK är två matcher från Europa League. Men för att nå de drygt 30 miljoner kronor ett gruppspel ger måste laget först slå ut Celtic.
Det skotska mästarlaget har vunnit ligan åtta säsonger i rad och har nått gruppspel i både Champions League och Europa League de senaste två åren.
Men i årets Champions League-kval åkte laget ut mot rumänska Cluj efter att ha släppt in fyra mål på hemmaplan i Glasgow. Celtic hade dessutom stora problem i helgens ligacupmatch mot division två-gänget Dunfermline och det krävdes förlängning innan laget tog en knapp seger.
Det finns, med andra ord, frågetecken kring formen.
– När man hör namnet Celtic tänker man på ett storlag. Men de släppte in fyra mål hemma mot Cluj och deras liga är inte så bra. Vi ska inte bli skrämda av att de har många fans eller en stor arena. Vi ser fram emot att spela mot Celtic, säger AIK:s Tarik Elyounoussi om motståndet.
”Celtic favoriter”
Samtidigt menar AIK:s lagkapten Henok Goitom att Celtic får ses som favoriter i dubbelmötet.
– Ja, det är de nog. Celtic vinner sin liga hela tiden och satsar för att nå Champions League. Vi kommer vara underdogs men för att nå Europa League måste de först slå oss, säger han.
Norrmannen Elyounoussi kommer att missa matchen i Glasgow på grund av avstängning. Det kommer däremot inte Henok Goitom att göra. Men anfallaren är ärlig med att han i nuläget inte har särskilt bra koll på det skotska motståndet.
”Ingen koll”
– Jag har inte sett Celtic någonting och har ingen koll på spelartruppen. Det säger jag inte för att vara kaxig, utan jag har helt enkelt inte haft tid. Men frågar du mig på onsdag kväll har jag dunderkoll, säger Goitom.
I helgen förlorade AIK oväntat mot Kalmar hemma på Friends arena – något som på torsdag kan fungera som en motivationsfaktor.
– Det kan vara en bra grej att vi fick ett slag i ansiktet. Vi kan inte gå ner de här procenten utan måste vara på topp hela tiden, säger Tarik Elyounoussi.
Europa Leagues prispengar
Följande prispengar gäller fortsatt i Europa League:
Playoff-plats (sista kvalsteget): 3,2 miljoner kronor (300 000 euro). Betalas endast ut till en klubb som förlorar i playoff. Vinnaren får dock behålla inspelade pengar i kvalomgång 1–3 i Champions League och Europa League.
Kvalificerat för gruppspel: 31,4 miljoner kronor (2,92 miljoner euro).
Vunnen match i gruppspelet: 6,1 miljoner kronor (570 000 euro).
Oavgjord match i gruppspelet: 2 miljoner kronor (190 000 euro).
Förstaplats i gruppen: 10,8 miljoner kronor (1 miljon euro).
Andraplats i gruppen: 5,4 miljoner kronor (500 000 euro).
Plats i 16-delsfinal: 5,4 miljoner kronor (500 000 euro).
Åttondelsfinal: 11,8 miljoner kronor (1,1 miljoner euro).
Kvartsfinal: 16,1 miljoner kronor (1,5 miljoner euro).
Semifinal: 25,8 miljoner kronor (2,4 miljoner euro).
Finalplats: 48,4 miljoner kronor (4,5 miljoner euro).
Vinnare av Europa League: 43 miljoner kronor (4 miljoner euro).
Rankningspengar:
En pott pengar (84 miljoner euro) fördelas även till lagen som deltar i gruppspelet. Hur mycket en klubb får baseras på Uefas klubbkoefficient, som bygger på resultat i de europeiska cuperna de senaste tio åren. Det lägst rankade laget får en andel av denna pott värd 71 430 euro. Det högst rankade laget får 48 andelar, som motsvarar 3,42 miljoner euro.
Marknadspool:
Flera miljoner kommer dessutom att trilla in från Uefas så kallade marknadspool, där pengar från tv-avtal ingår. Östersund drog in runt 20 miljoner kronor säsongen 2017–2018 efter att ha gått till 16-delsfinal. Hur mycket Malmö FF, som också spelade 16-delsfinal, drog in förra säsongen har Uefa inte redovisat ännu.
Källa: Uefa.