• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

”Villkorstrappan” kan försvinna – ersätts med ny strategi

Uppdaterad
Publicerad

Kritiserade ”villkorstrappan” kan vara på väg att ersättas med en ny strategi.

Närmaste veckan väntas arbetssättet presenteras.

– Vi vill fokusera på personerna som faktiskt begår brotten på våra arenor, säger Mats Enquist, generelsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef), till SVT Sport.

Den så kallade ”villkorstrappan”, där arrangörer (klubbar) bestraffas på olika sätt vid ordningsstörningar, har sedan 2019 skapat ett spänt läge mellan polisen och stora delar av den organiserade supporterrörelsen.

Bland annat har polisen valt att införa kollektiva bestraffningar som publikbegränsningar vid uppeldning med pyroteknik. När den svenska fotbollssäsongen nu är på väg att dra igång på allvar, ser polisen och Sef ut att ha enats om en ny plan, vilket GP var först med att rapportera om.

– Det är några pusselbitar kvar innan det är helt fastställd. Vi hoppas kunna gå ut i en gemensam kommuniké med polisen den närmaste veckan. Men det är ganska kommunicerat vid det här laget att vi ska försöka jobba mer med det vi kallar för ”exkluderingsstrategi”, det vill säga att mer fokuserat på personerna som faktiskt begår brott på våra arenor, säger Mats Enquist till SVT Sport.

”Gemensamma utgångspunkter”

Han tydliggör skillnaderna mot ”villkorstrappan” – där fokuset skiftar mot de som begår brott och ordningsstörningar.

– Vi vill ta de individer som begår de grövre övertrampen. Det är nu ett arbetssätt som är mer samarbetsorienterat och mer efter gemensamma utgångspunkter som vi båda kan stå bakom.

Enquist understryker dock att det återstår en del innan strategin kan förverkligas.

– Det är internt hos polisen. Det handlar om dokument, handböcker och allt sådant som måste landa innan det är helt klart. Men det pekar definitivt i rätt riktning. Vi har tillsammans med polisen regionalt redan haft möten med våra föreningar, så grundtonen har alltid känts positiv.

Tror på en godare relation

Kan det här göra att polisen och supportrarna får en bättre relation framåt?

– Det hoppas jag verkligen, och det tror jag polisen hoppas också. Det finns ingen anledning till en konflikt mellan polis och supportrar. Det är inte en bra situation.

Vi såg i matchen mellan Djurgården och Malmö att den avbröts efter en andra banger, vad gäller vid sådana situationer?

– Det handlar om fotbollens egna regelverk. Händer det grejer som gör att folk kan riskera en direkt skada, vilket vi vet att bangers gör då vi har exempel på folk som fått hörselskador, så tar vi till med den hårdaste nivån. Det betyder en direkt matchpaus och sedan ett matchavbrott där man går av plan.

– Sen är det upp till arrangör, tillsammans med polis och räddningstjänst och föreningarna, att hitta läget där man kan återuppta matchen. Där finns egentligen alla medel till arrangörens beredskap, inklusive att i värsta fall, om det är oerhört kaos, tömma arenan. Vid bangers, raketer, direkt våld, kastade bengaler, är risken så stor att vi går upp i ett så kallat ”stabsläge” i beredskap.

– Det har gällt sedan 2016 och tillämpades med framgång i början. Sen blev fokus väldigt mycket på diskussionen om villkorstrappan och pandemin, då kanske folk har glömt bort det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.