Foto: TT

VM-avstamp inför rekordpublik

Uppdaterad
Publicerad

Mötet med Tyskland, inför rekordpubliken på Friends, är startskottet inför sommarens VM i Frankrike.

– Det kommer att bli skitkul att spela, säger Kosovare Asllani till SVT Sport, och fortsätter: Det är otroligt viktigt att få en så bra motståndare inför VM.

Världstvåan Tyskland har historiskt ett stort övertag på Sverige i inbördes möten i mästerskapsmatcher. Även om det här är en vänskapslandskamp skulle det vara ett väl valt tillfälle för Sverige att, inför drygt 30 000 åskådare, både prestera bra spelmässigt, och att vinna. Men om navet i den svenska offensiven, Kosovare Asllani, måste välja vad som är av störst betydelse, prestation eller resultat, så kommer svaret blixtsnabbt.

– Jag tar hellre en vinst och spelar mindre bra, än spelar jättebra och förlorar matchen. Vi vill alltid ha prestationen med oss, men resultatet är i slutändan det som avgör matcher.

Damlandslaget i fotboll

 Hur mycket av historien, att Tyskland oftast vinner, sitter i skallen?

– Vi har alltid gjort, och gör, väldigt bra matcher mot dom. De är ganska lika oss i spelstilen, ett fysiskt spelande lag. Det är lite den där sista sparken som saknas. Men jag hoppas att vi kan vända på stenen, och vända den till våran fördel nu.

 Förbundskapten Gerhardsson önskar bättre passningsspel

För förbundskapten Peter Gerhardsson hänger prestation och resultat alltid ihop. Men han medger att känslan efter ändå kan skilja sig åt.

– Gör du en sämre prestation och vinner matchen så är det ändå en skön känsla. Ett dåligt resultat och bra prestation är ju svårare att hantera.

 Den svenska förbundskaptenen konstaterar att det försvarsmässigt fungerat bra en längre tid. Men han hoppas på en del förbättringar spelmässigt nu än senast, i Algarve Cup, i placeringsmatchen mot Kanada, då Sverige förlorade på straffar.

– Jag hoppas vi kan vara bättre på att spela oss ur situationerna, och bli lite mer taktiskt skickliga i vårt passningspel. Passningsmässigt möter vi ett väldigt aggressivt Tyskland, och så kommer det att se ut i VM, så där måste vi bli lite bättre att behålla bollen hos oss själva, säger Gerhardsson till SVT Sport.

Träningslandskamper

Sverige logo

Sverige

1 - 2

Tyskland logo

Tyskland

Friends Arena, Solna
Publik: 25882
Domare: Lina Lehtovaara

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet