Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utjämnar Shaqiri för Schweiz i EM-mötet mot Skottland. Foto: Wolfgang Rattay / BILDBYRÅN

Xherdan Shaqiri tog revansch – slog till med drömmål och räddade poäng för Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Xherdan Shaqiri var petad i den första omgången.
Men i kväll var han tillbaka i den schweiziska startelvan.
Han tackade för förtroendet med att slå till med ett av EM:s snyggaste mål – och räddade en poäng till sitt lag.

Xherdan Shaqiri är tidernas näst meste landslagsspelare i Schweiz, och landets fjärde meste målskytt genom tiderna.

Men numera är den tidigare Bayern München- och Liverpool-spelaren, som numera huserar i amerikanska MLS, ifrågasatt och fick tillbringa hela 3–1-matchen mot Ungern på bänken.

Fotbolls-EM

Men i kväll, när Schweiz mötte Skottland, var han tillbaka i startelvan.

Och då gjorde han så som han gjort 31 gånger tidigare för det schweiziska landslaget: Mål.

Schär gjorde självmål

I den 26:e matchminuten tog han hand om en bortslagen skotsk boll och sköt på ett tillslag, från strax utanför straffområdescirkeln, bollen i en perfekt vinkel upp i krysset.

– Jag ville dra nytta av motståndarens misstag. Jag såg att målvakten stod långt ute och tänkte för mig själv: ”Kom igen, sätt den nu!” Det var givetvis ett viktigt mål, säger Shaqiri, som i och med målet nu är den ende spelaren som har gjort mål i de tre senaste EM-slutspelen och de tre senaste VM-slutspelen, till schweizska SRF.

Målet innebar 1–1, då Skottland knappt 13 minuter tidigare tagit ledningen då den schweiziske backen Fabian Schär styrt ett skott av Scott McTominay i eget mål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tar Skottland ledningen via självmål. Foto: Martin Meissner

Embolo-mål bortdömt

Shaqiris mål blev till slut matchens sista. Det skapades dock ett antal heta chanser, framför allt från Schweiz, i matchens slutskede. Inhopparen Breel Embolo chippade även fint in en boll i mål i den 82:a minuten, men målet dömdes bort för offside.

Schweiz har nu fyra poäng, och är ytterst nära en slutspelsplats. För Skottland, som förlorade stort mot Tyskland i den första omgången, lär seger mot Ungern i slutomgången vara ett måste för att de ska kunna nå slutspel.

– Vi hade en hel del chanser, men det hade de också. Det var en öppen match med två riktigt bra lag. Men det här var mycket mer likt oss (än förra matchen) och vi tar med oss krysset och ska kämpa i den sista omgången, säger den skotske lagkaptenen Andrew Robertson.

Europamästerskapet

Skottland logo

Skottland

1 - 1

Schweiz logo

Schweiz

RheinEnergieStadion, Köln
Publik: 42711
Domare: Ivan Kruzliak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet