Ska kvinnor med extremt höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron tvingas ta medicin och därmed bli sämre för att få fortsätta tävla?
Fallet Caster Semenya har väckt stor uppmärksamhet i hela världen. Såväl FN-organ som forskare och andra idrottsstjärnor har uttalat sitt stöd till löparstjärnan och samtidigt riktat kritik mot Internationella friidrottsförbundet (IAAF).
– Caster kämpar för något mer än bara löparbanor och friidrott – hon kämpar för kvinnor inom sport och inom samhället. Det respekterar jag henne för, säger friidrottskollegan Wayde van Niekerk om fallet.
I dag klockan 12.00 riktas världens blickar mot Lausanne i Schweiz där Cas har sitt huvudkontor. Då meddelas beslutet.
Ojämlika villkor
Ena parten i målet är den sydafrikanska löparstjärnan Semenya, som slog igenom vid VM i Berlin 2009 och har dominerat 800-metersdistansen sedan dess.
Den andra parten är IAAF, som menar att hyperandrogena kvinnliga idrottare som Semenya får orättvisa fördelar mot konkurrenterna.
Förra brittiska löparstjärnan Paula Radcliffe har sagt att det vore ”dödsstöten för damidrott” om Cas ger Semenya rätt.
”Naivt”
– Om den här regeln inte införs så kommer det att finnas människor där ute, managers eller nationella förbund, som aktivt kommer att leta upp tjejer med de här nivåerna och få dem att tävla i friidrott för att vinna. Det vore naivt att tro något annat, sade hon nyligen till The Times.
Frågan tog en ny vändning förra året då IAAF beslutade att införa nya regler kring tillåtna testosteronnivåer för kvinnliga medeldistanslöpare (på distanser mellan 800 meter och 1 609 meter, en engelsk mil) – regler som skulle innebära att Caster Semenya måste sänka sina testosteronnivåer genom medicinering.
”Kämpar för kvinnor inom sport”
Men i stället för att medicinera valde Semenya att överklaga beslutet till Cas.
IAAF beslutade först att de nya reglerna skulle införas i november förra året. Men sköt sedan på införandet för att invänta Cas beslut, som skulle ha kommit i mars men sköts upp en månad.
Semenya har själv varit förtegen om fallet men friidrottarens advokater berättade i ett uttalande om hur illa hon tagit vid sig av få sin kvinnlighet ifrågasatt.
”Semenya är en kvinna. Hon föddes som kvinna, är uppväxt som kvinna och har tävlat som kvinna hela livet och vill inte ta mediciner som förändrar den hon är och föddes som”, skriver advokaterna.
Bakgrund: Friidrottens könsregler
För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.
Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.
Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.
Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.
Hon har forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.
Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.
IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.
Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.