Löparen Andreas Almgren om förändringarna inför kommande säsong. Behöver mer tid i spikskor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör löparen Andreas Almgren om planen för att klara av den tunga belastningen framåt. Foto: SVT/Niklas Malmqvist

Andreas Almgrens dilemma med spikskorna: ”Inte van vid belastningen”

Uppdaterad
Publicerad

Med fem svenska rekord på distanser mellan 3 000 meter och halvmaraton var det på många sätt en succésäsong för löparen Andreas Almgren. En stressreaktion i benet gjorde dock att han missade OS, därför blir det lite förändringar inför nästa säsong.

– Det blir en längre inlärningsperiod, att springa mer i spikskor i kontrollerade hastigheter, säger han.

Efter stressreaktionen i höger skenben hoppas nu Andreas Almgren att han ska kunna börja löpträna i mitten eller slutet av september. Han har varit smärtfri en tid, men för att inte ta några risker är det alternativ träning som gäller med bland annat långa cykelpass. Almgren berättar om förändringarna till nästa säsong.

– Historiskt så har det varit de tuffare passen som gjort att jag får skadeproblem. I år kanske vi tog det till överdrift, att vara försiktig på den fronten. Det blev inte speciellt mycket förberedande pass på bana, säger Andreas Almgren till SVT Sport.

– Så det blir en längre period med inlärning, att springa lite mer med spikskor i kontrollerade hastigheter, så att när jag väl står på startlinjen igen på bana ska jag vara bättre förberedd för att tåla den belastningen, berättar Almgren.

Hör Almgrens tankar i spelaren ovan.

Färre tävlingar

Planen är också att tävlingsschemat kommer se annorlunda ut.

Det blev en tuff vecka slutet på maj och början på juni i år, med två Diamond League-tävlingar och en stor matte-tenta inom loppet av sex dagar.

– Långloppen sliter betydligt mer på kroppen än vad jag har vågat erkänna tidigare. Jag har väl fortfarande lite mindset av en åttahundrameterslöpare, säger 29-åringen som sprang medeldistans tidigare i karriären.

– Jag måste vara mer noggrann med att jag verkligen får in återhämtning, så att jag inte blir naiv och kör på för hårt. Förutom på mästerskap så kan jag inte köra två lopp med väldigt kort varsel igen, fortsätter han.

Almgren är redan inkvalad på 10 000 meter till VM i Japan nästa år, vilket gör att han på den punkten inte behöver känna någon stress.

– Jag vill ju inte riskera att missa fler mästerskap i framtiden på det här sättet, så jag kommer tävla mindre än vad jag gör i vanliga fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.