David Nilsson. Foto: Bildbyrån

Anledningen till David Nilssons frånvaro: Malaria

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska maratonlöparen David Nilsson har inte tävlat sedan början av mars.

Han har tidigare berättat att anledningen är en parasit som han ådrog sig i samband med ett halvmaraton i Djibouti.

Nu avslöjar han att det är den fruktade sjukdomen malaria det handlar om.

– Det var definitivt mina två, tre jobbigaste veckor i livet, säger han till SVT Sport.

David Nilsson, som 2019 slog Kjell-Erik Ståhls 36 år gamla svenska rekord i maraton (som därefter slagits av Mustafa Mohamed), sprang i början av mars ett halvmaraton i afrikanska Djibouti, där han slutade fyra och slog flera OS-klara maratonlöpare.

Därefter har han inte tävlat. Som SVT Sport kunde berätta tidigare denna månad blev Nilsson sjuk av en parasit, som gjort att han ännu inte är tillbaka i full träning.

Skulle tävlat i Dresden

Han har dock inte velat säga exakt vad det handlar om, men nu avslöjar han att det var den fruktade sjukdomen malaria – en sjukdom som runt 700 000 personer runt om i världen dör av varje år.

– Det var definitivt mina två-tre jobbigaste veckor i livet, säger han till SVT Sport.

Han berättar att han började känna att något inte stämde ganska snabbt efter hemkomsten från Djibouti.

Träningen fortsatte dock ändå att gå bra, och han flög veckan därpå ner till Dresden för att tävla. Men där blev han sämre, och tvingades ställa in tävlingen. När han kom hem blev det ännu sämre, och han tvingades åka in till sjukhus.

– Huden började gulna, urinet var rött, och till slut då när även ögonvitorna började gulna så tänkte jag faktiskt för första gången att det är ju nånting som kommer från Afrika, berättar han, och fortsätter:

– Så då ringde jag ju direkt och hänvisades till akuten. Och jag tog mig till Södersjukhuset som hänvisade vidare till Karolinska sjukhuset i Flemingsberg, där jag då blev inlagd och låg från onsdagen den 24:e till måndagen därpå.

När det var som värst, när du låg på sjukhuset, hur illa var det då?

– Då var det kritiskt ett dygn då levern var riktigt dålig så att jag inte längre kunde få febernedsättande, lungorna var vätskefyllda så dom var tvungna att sluta med dropp och... Ja... det gick ju inte att äta, knappt dricka nånting heller.

– Febern var runt 40 grader och, ja, det var hela tiden att jag föll bort lite med medvetandet, så att man liksom somnade in. Det var väldigt svårt att vara vaken eller fatta vad det egentligen var som pågick runt omkring en.

Blodvärden påverkade

Han har sedan dess kunnat börja träna mer och mer, men är fortfarande en bra bit från tävlingsform.

Hans blodvärden är fortfarande en bra bit ifrån normal nivå, men han hoppas kunna tävla under sommarens andra halva.

– Från början hade jag hoppats kunna tävla under maj månad, men jag har insett att det kommer ta längre tid än så, säger han.

Klarat OS-gränsen

OS, dit han har klarat den internationella kvalgränsen, men inte SOK:s hårda krav – har han inte helt gett upp, men inser att det blir extremt svårt då han inte kommer kunna tävla något under tiden som återstår att kvala in på.

– Men det skulle väl kanske inte riktigt vara kört att komma i form till själva OS-maratondatumet, säger Nilsson, vars 2.10,09 från december 2019 är nästan en och en halv minut bättre än den internationella kvalgränsen.

ARKIV: Topptid av David Nilsson i Djiboutis halvmaraton (5 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.