Armand Duplantis säsongsdebut i tyska Düsseldorf var en uppvisning i formbesked.
Först klarade den svenska stavhoppsstjärnan 6,00, vilket var världsårsbästa och svenskt inomhusrekord. Sedan höjdes ribban till världsrekordhöjden alla kategorier: 6,17. Andra försöket var en armrörelse från att bli historiskt.
– Det var galet, för jag hade inte planerat att höja ribban till 6,17. Det kändes bra när jag hoppade, jag kände att jag kunde gå över sex meter, men 6,17 är något helt annat – det är något jag aldrig har gjort i hela mitt liv. Det var overkligt, säger Armand Duplantis till SVT Sport.
Vilka tankar gick genom huvudet?
– Jag vet inte ens hur jag ska beskriva det. Det är ett galet ögonblick när du står på ansatsen och inser att du försöker slå världsrekordet. Jag är 20 år och har velat vara i den stunden sen jag började med stavhopp som 4-åring. Även fast jag inte klarade det var det en rätt cool känsla.
”Definitivt något som är möjligt”
Var du förvånad över hur nära du var i andra försöket?
– Inte egentligen, inte efter första försöket. Eller jo, förresten det var jag kanske. Men det kändes samtidigt inte alltför högt, det känns definitivt som något som är möjligt.
En av personerna som hyllar Mondo efter rekordförsöket är SVT:s expert Alhaji Jeng, som tror Duplantis inte bara kommer slå – utan pulverisera världsrekordet inom en snar framtid.
Vad krävs för att klara världsrekordet?
– Jag tror jag har vad som krävs redan nu. Det är en kombination av saker, men det känns definitivt som att jag har vad som krävs. Jag känner mig i form, starkare än förra året. Det finns så klart alltid saker att förbättra, men jag känner att jag är i mitt livs form just nu.
Kör samma stavar som förra säsongen
Hur stor roll spelar de styvare stavarna?
– Det är samma stavar som förra säsongen faktiskt. Jag är ett kilo lättare än förra året, så jag har inte bytt till styvare stavar. Däremot har jag förbättrats ännu mer tekniskt så jag får mer ut av stavarna i år.
Och vad är planen nu?
– Att tävla på som vanligt, det är inget som har förändrats sedan tidigare egentligen. Först köra på inomhus och sen väntar ett litet uppehåll innan utomhussäsongen inleds.
Fransmannen Renaud Lavillenie innehar världsrekordet på 6,16. Utomhus har Duplantis klarat 6,05, från EM-finalen i Berlin 2018.