Karsten Warholm och Armand Duplantis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Armand Duplantis berätta om duellen med Karsten Warholm. Foto: Bildbyrån

Armand Duplantis om supersäsongen: Viktigast var att slå Warholm

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis vann ett EM-guld, ett OS-guld och satte världsrekord tre gånger under säsongen. Ändå var det allra viktigast att slå Karsten Warholm i den omtalade 100-metersduellen förra veckan i Zürich.

– Det var det viktigaste ögonblicket. På ett sätt kan man säga så. Det var något som triggade egot och skapade en skön känsla, säger Duplantis på dagens presskonferens inför Diamond League-finalen i Bryssel där moderatorn först trodde att han skämtade.

– Det var skönt att kunna avsluta på topp och vinna den duellen, utvecklar Mondo för SVT Sport.

Duplantis blev sliten på ett sätt som är svårt att förstå efter ett enda lopp på 100 meter. Han kunde inte sova under den följande natten, växlade isbad med kräkningar och vann stavhoppet dagen därpå på måttliga 5,82 i regn och rusk efter att ha upplevt karriärens jobbigaste tävling.

Den dryga vecka som gått sedan de dubbla urladdningarna i Zürich har varit välbehövlig. Han jagar sin fjärde Diamond League-titel.

Dueller temat för dagen

– Jag känner att jag har en bra tävling att ge, är bra återhämtad efter Zürich även om det tog hårdare än jag kunde ana, en annan känsla med det tuffa utmaningen att tävla i sprint. Jag vill alltid göra mitt bästa oavsett omständigheter. Jag ska försöka hoppa så högt jag kan.

Duplantis tävling inleds 19.45 under fredagen och bara sju hoppare har fått tillträde till finalen. Daniel Ståhl finns med i diskustävlingen med start 20.35. Under lördagen springer Andreas Kramer 800 meter med start 21.40.

Med tanke på Mondos duell med Warholm skulle OS-mästaren på 200 meter Letsile Tebogo kunna tänka sig en på 300 meter utan specifik konkurrent medan 400-meter häck-stjärnan Femke Bol har en tydlig utmaning.

– Jag skulle gärna utmana Keely Hodgkinson på 600 meter, säger nederländskan om den brittiska OS-vinnaren på 800 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.