Armand Duplantis tog en snabb Diamond League-revansch. Foto: Bildbyrån.

Armand Duplantis tog snabb Diamond League-revansch

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis missade chockartat pallen i Lausanne i förrgår.

Men OS-guldmedaljören tog en snabb Diamond League-revansch.

I dag vann han i Paris – och slog Sergej Bubkas stadionrekord.

Men världsrekordet klarade han inte.

Armand Duplantis har varit i det närmaste oslagbar de senaste åren. Men i förrgår rev stavhoppssuveränen ut sig redan på 5,82 – och missade för första gången på två år pallen i en Diamond League-tävling.

Men i dag, när Diamond League tagit sig till Paris, gick det bättre.

Klarade 5,96 i första

Visserligen rev han ett hopp på 5,91, men sedan gick det som det brukar. Han sparade nästa försök till 5,96, och det klarade han klart.

Den filippinske skrällen Ernest John Obiena, som satte nationsrekord då han klarade 5,91, rev sina två första försök på 5,96, och sparade sedan det sista försöket till 6,01 – en höjd som han inte heller klarade. Däremot klarade Duplantis höjden direkt, med darr på ribban. Därmed tog han över Sergej Bubkas stadionrekord, som var 6,00.

– 6,01 är ett bra resultat. Nytt rekord på arenan. Jag ska inte klaga. Jag vill alltid vara över Bubka så det är bra att hoppa 6,01 om han hoppade 6,00, säger Duplantis till C More.

Avbröt första försöket

Därmed var Duplantis seger klar – och han begärde sedan upp ribban på världsrekordhöjden 6,19.

Det första försöket avbröt han och sprang igenom, då vinden dog. Men i andra hoppet gjorde han ett rejält försök, men han rev. Det var en klar rivning, men ändå inte allt för långt ifrån. Det tredje försöket rev han ungefär lika grovt.

– Jag känner mig bra. Det känns som att jag har energin för det. Jag vet att om jag vill slå nytt världsrekord måste det vara ett perfekt hopp. Jag har haft bra försök. Det är möjligt säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.