Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Bianca Salming berätta om bytet tillbaka till mångkamp: ”Försökte streta emot” Foto: Instagram @biancasalming/SVT

Bianca Salming tillbaka som mångkampare: ”Jag satt nästan och grät”

Uppdaterad
Publicerad

Bianca Salming, 25, satsade på höjdhopp under utomhussäsongen 2023. Men igår var hon tillbaka som mångkampare och vann inomhus-SM i femkamp med det personliga rekordet 4453 poäng.

– Det var såklart väldigt nervöst, men framför allt kul, säger hon till SVT Sport.

Se Bianca Salming berätta om bytet tillbaka till mångkamp

Personligt rekord i häck, karriärens näst längsta hopp i längd, en riktigt bra kulstöt och ett personligt rekord. Bianca Salmings comeback som mångkampare blev succéartad då hon vann inomhus-SM i Sollentuna.

– Jag hade höga förhoppningar innan, för det har känts väldigt bra. Men jag är väldigt glad att det gick så bra i mina svagare grenar, häck och längd, att jag verkligen såg en utveckling där, säger hon.

Salming berättar om processen till att byta tillbaka till mångkamp efter höjdhoppssatsningen.

– Det var något i mig som saknade de andra grenarna. Det var inte förrän första november som jag satt och nästan grät och bara 'nej, jag måste gå tillbaka, jag tycker det är för kul.

Utesluter inte höjdhopp: ”Speciell situation”

Hon tror att tiden då hon enbart satsade på höjdhopp gav henne något som mångkampare också.

– Under ett halvår har jag fått träna bara ben och styrka. Jag har fått stärka upp alla mindre muskelgrupper och varit väldigt specifik. Det gör att jag idag känner mig väldigt mycket snabbare och det syns i längden och i häcken. Jag tror verkligen på att det finns en mening med allt.

Nu ser hon sig själv som mångkampare igen, men om det passar i programmet kan det bli någon höjdhoppstävling under sommaren också.

– Jag har såklart en plan och ett mål med säsongen. Inne vill jag bygga på det här resultatet och jag försöker kvala till inomhus-VM. Jag är i en speciell situation där jag ligger på noll rankingpoäng så jag kommer tävla väldigt tidigt under utomhussäsongen och försöka vara med på EM. Sedan är såklart OS mitt stora mål.

Se Salminggenen i SVT Play.

SE ÄVEN: Bianca Salming om inspirationen från pappa Börje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bianca Salming om inspirationen från pappa Börje (ur Salminggenen SVT Play) Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.