• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rebecca Cheptegei

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OS-löparen Rebecca Cheptegei dödades av sin pojkvän. Foto: Bildbyrån

Efter löparmorden – Kenyanska friidrottsförbundet startar hjälplinje för idrottare

Uppdaterad
Publicerad

Det kenyanska friidrottsförbundet inför en hjälplinje för idrottare som utsätts för våld i hemmet.

Flera kvinnliga afrikanska löpare har dödats efter att ha blivit misshandlade av sina män, hjälplinjen stöds av Kenyas regering.

För två månader sedan, kort efter OS i Paris, blev Kenya-födda löparen Rebecca Cheptegei dödad av sin pojkvän. Cheptegei, som dock tävlar för Uganda, misshandlades, fick bensin hälld över sig och sattes i brand.

Nu väljer det kenyanska friidrottsförbundet att agera, och får stöd av regeringen. Idrottare som utsätts för våld i hemmet kan nu ringa till en hjälplinje för att få stöd.

– Det är ett patriarkalt samhälle där det finns vissa specifika könsroller som har gjort våld mot kvinnor till något som har accepterats och som har pågått i många, många år, säger Karin Elisabeth Lind, internationell chef för DanChurchAid som bland annat arbetar med förebyggande arbete och information i landet till Danmarks Radio.

Cheptegeis dödsfall är inte det första kopplat till idrottare. 2021 mördades kenyanska OS-bronsmedaljören och tidigare världsrekordhållaren Anges Tirop av sin man, även hon löpare.

– Det är mannen som bestämmer i det här samhället. Det är mannen som har barnen om folk skiljer sig, de ärver marken och så vidare. Så när kvinnor blir ekonomiskt självständiga sätter det press på mannens position i familjen och förändrar könsrollerna, säger Lind.

Fallen har väckt starka reaktioner i landet där framför allt kvinnor protesterar på gatorna och kräver förändring från politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.