I samband med OS-löparen Rebecca Cheptegeis begravning i Uganda hölls en manifestation för att uppmärksamma våld mot kvinnor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Manifestation i samband med Rebecca Cheptegeis begravning: ”Måste få ett slut på pandemin”. Foto: TT

Manifestation i samband med Rebecca Cheptegeis begravning: ”Måste få ett slut på pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Den olympiska maratonlöparen Rebecca Cheptegei misstänks ha bränts ihjäl av sin pojkvän.

SVT var på plats när familj, vänner och löpareliten tog farväl av Rebecca Cheptegei i staden Eldoret i Kenya – där även en manifestation mot våldet mot kvinnliga löpare genomfördes.

– Det är viktigt att få ett slut på den här pandemin, säger EM-medaljören Joan Chelimo till SVT Sport.

Kenyafödda Rebecca Cheptegei, som slutade på 44:e plats i maratonloppet i Paris, var sergeant i Ugandas armé och begravdes därför med militära hedersbetygelser. En rad idrottare deltog vid ceremonin.

Hennes dödsfall har skapat upprördhet i regionen och kastat ljuset på vad av aktivister beskriver som en epidemi av mord på kvinnor i regionen. I Kenya rapporterades 725 mord på kvinnor under 2022, enligt siffror från FN.

Minst fyra dödsoffer sedan 2021

Minst fyra andra kvinnliga friidrottare, bland dem Agnes Tirop och Damaris Mutua, uppges ha mördats i hemmet sedan 2021.

– Det är viktigt för oss att hålla den här manifestationen. Efter mordet på Agnes har tre andra friidrottare mördats av sin partner och det är viktigt att vi går samman som idrottare tillsammans med samhället för att få ett slut på den här pandemin, säger Joan Chelimo, som bytte till Rumäniens landslag 2021 och i somras tog ett EM-silver på halvmaraton, till SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Även pojkvännen dog

Rebecca Cheptegei attackerades av sin pojkvän i sitt hem i Trans Nozia i Kenya, nära gränsen till Uganda, enligt uppgifter.

Cheptegeis familj uppger att maratonlöparen och hennes pojkvän varit i konflikt om äganderätten till den egendom Cheptegei bodde på.

Pojkvännen skadades själv svårt i attacken och avled senare av sina skador, uppger Kenya Star.

I söndagens Sportspegeln 19.00 i SVT1 och på SVT Play kommer våldet mot kenyanska kvinnliga löpare att ges stort utrymme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.