Foto: TT Nyhetsbyrån

”Lättare än att köpa en flygbiljett”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska friidrottaren Meraf Bahta är misstänkt för brott mot dopningsreglerna efter att ha gjort tre missar i sin vistelserapportering. Bland annat förbundskaptenen Karin Torneklint har kallat systemet som används (ADAMS) för mycket komplicerat. Det håller inte dopingkommissionens ordförande Åke Andrén Sandberg med om.

Enligt Åke Andrén Sandberg, som är ordförande för den dopingkommission som ska ta beslut i ärendet på ett möte den 17 augusti, är systemet för vistelserapportering väldigt enkelt.

– Svårighetsgraden att fylla i vistelserapporteringen är lättare än att köpa en flygbiljett på nätet och har man gjort det några gånger är det jämförbart med att per mejl meddela att barnet inte kommer till skolan eller dagis idag, säger han till SVT Sport.

I Sverige är det 260 som registrerar var de befinner sig individuellt och av dem har alltså 259 klarat av det utan att få tre prickar.

– Det kan inte bara vara fel på systemet . Det måste också vara något med personen och dess omgivning, säger Andrén Sandberg.

”Det liknar Johaug lite”

Man har redan för länge sedan inom friidrottsförbundet identifierat att Bahta behöver hjälp med vistelserapporteringen och därför jämför Andrén Sandberg det här fallet med skidåkaren Therese Johaugs.

– Det liknar lite det som Johaug råkade ut för då hon bara tog en salva som hon fick av sin doktor och ändå fick hon straffet. I det här fallet är det Bahta som riskerar straff och inte medhjälparen, men vi kan tyvärr inte ha det på något annat sätt.

Man har också tittat på utveckling av systemet, till exempel med hjälp av GPS, men det har ännu inte varit möjligt. Dopingkommissionens ordförande har ändå åsikten klar.

– Att skylla på att det är för svårt är inte rimligt.

Wada: Det är ganska enkelt

ADAMS, som vistelserapporteringen heter, används i hela världen och det internationella antidopningsbyrån Wada uppger att 20 idrottare i alla sporter gjorde samma miss som Bahta under 2016.

I ett mejl till SVT Sport kallar även de systemet för ”ganska enkelt” och förklarar att det har utvecklats kontinuerligt för att bli mer användarvänligt. Tidigare behövde de idrottare som är med i systemet meddela var de befann sig dygnet runt, men i syfte att inte inkräkta för mycket på idrottarnas privatliv har det reducerats till en timme per dag.

”Målet är att rikta in sig på de idrottare som är mest troliga att vinna och också de som, baserat på intelligens, löper störst risk att fuska.”, skriver Wada i mejlet till SVT Sport.

Wada har också en instruktionsvideo för vistelserapporteringen på sin Youtube-kanal.

Så fortsätter fallet Bahta

Dopingkommissionens två jurister har redan tagit beslutet att inte ta bort någon av ”prickarna” och därför går ärendet vidare till resten av dopingkommissionen. Sverker Nilsson är jävig på grund av att han är idrottsläkare i friidrottsförbundet och därmed återstår tre medlemmar.

På ett möte den 17 augusti läggs det samlade materialet fram och eftersom juristerna redan sagt sin åsikt krävs det att alla de tre övriga medlemmarna anser att man bör lägga ner ärendet för att så ska se.

De övriga alternativen är att skjuta upp ärendet en månad för att utreda eventuella oklarheter eller att skicka vidare ärendet till RF:s dopningsnämnd som kan dela ut eventuella straff. Bahta riskerar då en avstängning på maximalt två år.

– Vi ska inte bara sätta oss över en kopp kaffe och bestämma hur det blir. Vi kommer att gå igenom allt material väldigt noggrant för att det helt säkert ska bli rätt, säger dopingkommissionens ordförande Åke Andrén Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.