Sara Winberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Winberg tog guld i stavhopp på U20-EM, som blev Sveriges främsta juniormästerskap hittills. Foto: SVT

Efter medaljsuccén – så ska friidrottstalangerna bli nya ”gyllene eran”

Uppdaterad
Publicerad

Medaljrekord och stor succé på U20-EM. En ny svensk friidrottsgeneration är på frammarsch – men det svåraste steget kvarstår: att slå sig in i världseliten.

– Jag tror det krävs att man är väldigt stark mentalt. Och förstår att det kommer ta tid, säger stavhoppstalangen Sara Winberg.

Fem guld och två silver.

De svenska 18- och 19-åriga friidrottstalangerna som reste till U20-EM i Jerusalem i somras slog nytt medaljrekord och hyllades stort.

Men de är också väl medvetna om den hårda konkurrensen som väntar, när de inom några år hoppas ta klivet upp i senioreliten.

– Jag tror man måste kunna klara av pressen och ha tålamod, säger Sara Winberg som tog ett skrällguld i stavhopp på U20-EM.

Vill bli den nya ”gyllene eran”

Svensk friidrott nådde stora framgångar internationellt under första decenniet på 2000-talet. Perioden brukar kallas ”den gyllene eran” med stjärnor som Carolina Klüft, Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och Christian Olsson.

Är ni den nya gyllene eran?

– Ja, det tror jag. Vi har alla stora chanser att gå långt. Vi är en väldigt bra grupp som sporrar varandra, säger sprintern Nora Lindahl, U20-guldmedaljör på 200 meter.

Bor i Luxemburg: ”Extremt bra där”

Medan andra talanger har valt att stanna i Sverige eller söka sig till college i USA, har hon flyttat till Luxemburg för att fortsätta sin satsning.

– Det är inte så konstigt som det låter eftersom jag är född i Luxemburg. Träningsmöjligheterna är extremt bra där. I Stockholm där jag bodde innan levde jag mer som en junior elitidrottare. Nu i Luxemburg lever jag mer ett riktigt elitidrottsliv. Det är mer professionellt, säger hon.

Hör mer från Sara Winberg och Nora Lindahl i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.