Maja Åskag tog EM-guld och satte personbästa Foto: SVT

EM-guld och nytt personbästa för Maja Åskag

Uppdaterad
Publicerad

Maja Åskag avslutade U20-EM på allra bästa sätt.

På söndagen tog hon hem sitt andra guld i mästerskapet och satte dessutom personbästa igen.

– Det är helt sjukt, jag har inga ord, säger Åskag efter tävlingen.

Maja Åskag har haft ett riktigt bra U20-EM. I fredags krossade hon sitt personbästa i tresteg när hon vann på 14.05, 43 centimeter bättre än hennes tidigare personbästa.

När det på söndagskvällen var dags för längdhopp ville hon inte vara sämre. Efter tre riktigt starka hopp kunde Åskag ta hem EM-guldet efter att ha hoppat 6,80.

– Det var precis som i tresteget. Det byggdes på mer och mer. Jag blev lite jagad och då blir man ju mer taggad. Det är helt sjukt, jag har inga ord. Jag hade inte ens kunnat drömma om det här, säger Maja Åskag.

I andra omgången övertog Maja Åskag ledningen efter ett riktigt superhopp på 6,54 vilket innebar nytt personbästa med 11 centimeter.

Vinden ställde till

I sitt tredje hopp persade supertalangen igen när hon hoppade 6,60 men det var för mycket vind för att få räknas som ett nytt personligt rekord.

Men hon nöjde sig inte där. Precis efter att spanjorskan Tessy Eboselle tagit över ledningen i femte omgången med 6,63 så slog Åskag till igen. 18-åringen hoppade 6,76 men åter ställde vinden till det. Om det hade fått räknas hade hon slagit Tilde Johanssons svenska juniorrekord (6,73).

Men inte heller där var Åskag nöjd. Hon avslutade ännu starkare med ett sista hopp på 6,80. Åter var vinden för stark (2,2) men Åskag kunde ta hem guldet med god marginal.

– Vilken hoppning hon bjuder på. Hon är makalös. 6,80 är ett världsresultat. Förvisso lite för stark vind men det är ett kanonresultat, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

Sverige tog totalt fem medaljer i U20-EM. Tre guld och två silver.

KLIPP: Här sätter Maja Åskag nytt personbästa i längd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.