Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Danielsson gläds över att ha slagit pappas rekord. Foto: SVT/Bildbyrån

Emil Danielsson vann på Stockholms stadion – tvåa genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

3 000-metersloppet på Diamond League-galan i Stockholm blev en uppgörelse mellan de svenska löparstjärnorna Andreas Almgren och Emil Danielsson. Danielsson vann efter en stark spurt – och slog därmed pappa Jonnys rekord från 1989.

– Den är jag nöjd med. Det är kul, säger han till SVT Sport.

Emil Danielsson och Andreas Almgren låg bägge med i toppen hela loppet och i slutet var det de som gjorde upp om segern. Då var Danielsson starkare.

Han gick i mål på tiden 7.39,70 – en tid som Almgren är ensam svensk om att ha sprungit snabbare än genom tiderna.

– Jag bestämde mig tidigt för att jag skulle satsa allt på att gå med hela vägen i täten. Verkligen gå för det. Det höll ända in så det var superkul, säger Danielsson och fortsätter:

– Det känns helt otroligt. Många starka namn i fältet och att få ta segern trodde jag inte riktigt på förhand om jag ska vara ärlig.

Tiden innebär alltså att Danielsson är tvåa genom tiderna i Sverige. Det innebär att han passerar pappa Jonny Danielsson på den listan.

– I mina ögon så är det hans 3000-tid som är den bästa tiden att slå, på internationell nivå. Den är jag nöjd med. Under 7,40 också. Det är kul.

Den svenska rekordhållaren Almgren kände sig sliten efter många tävlingar på kort tid.

– Kroppen har inte riktigt varit med mig senaste veckan. Det har varit tungt och slitsamt. Jag var inte säker på om jag skulle ställa upp i dag, men det är kul på hemmaplan på Stadion så jag gjorde vad jag kunde, säger han.

Trea i loppet blev fransmannen Jimmy Gressier. 3 000-metersloppet hade inte Diamond League-status.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.