Finland vann dubbeln i Finnkampen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se rysaravslutningen på 1500 meter. Foto: Bildbyrån.

Finland säkrade båda kamperna i avslutande 1 500- metersloppen: ”Karman slog tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en högdramatisk avslutning i Finnkampen. Finland tog hem både herr- och damkampen efter att de avslutande 1 500-metersloppen avgjort. Det var första gången sedan 1998 som Finland vann båda kamperna.

Det blev alltså inget segerdopp i vattengraven för förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.

– Det är första gången som jag står och pratar med dig och är torr men vi bjöd upp till kamp och det blev verkligen kamp hela vägen in. Jag är verkligen stolt över de här två landslagen som gör det till en kamp, säger Bergqvist till SVT Sport.

– Karman slog tillbaka, förra året hade vi marginalerna med oss och det slår tillbaka i år och vi förlorar två otroligt jämna kamper. Jag säger Finnkampen hundra år nästa år på Stockholms stadion, jäklar vad revanschsugna vi kommer att vara då, lovar Bergqvist.

Finland säkrade segern i damkampen i det avslutande 1 500 meter där lagen rusade fram och tillbaka på gräsmattan under loppet.

Kajsa Bergqvist intervjuas efter Finnkampen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Wilma Nielsen vann på bra tid

Wilma Nielsen var just över sitt personbästa och vann på 4.10,56 efter att ha spurtat förbi finländskan Nathalie Blomqvist som dragit hårt. Sverige vann grenen med 14–8 men det räckte inte till totalt där Finland vann med 229,5 mot 224,5 och tog en efterlängtad första damseger sedan 2015.

Inför herrarnas avslutande 1 500 meter var svenskarna tvungna att komma etta, trea och femma för att vinna herrkampen totalt.

Samuel Philström spurtade ner ettrige Joonas Rinne och vann på 3,41,03 men det var finländaren som kunde fira störst efteråt.

När Arvid Öhrn tidigt släppte stod det enda hoppet om en svensk totalseger till att orienteraren Jonatan Gustafsson skulle ta sig upp på andraplats – vilket givetvis var en omöjlig uppgift.

Finand vann herrkampen med 228–225.

Resultat 1 500 meter herrar:

1) Samuel Philström, Sverige, 3.41,03
2) Joonas Rinne, Finland, 3.41,19
3) Santtu Heikkinen, Finland, 3.46,33
4) Jonatan Gustafsson, Sverige, 3.47,55
5) Samu Mikkonen, Finland, 3.47,55
6) Arvid Öhrn, Sverige, 3.54,67

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.