Trots klarad OS-kvalgräns blev vissa svenska idrottare, med friidrottens medeldistanslöpare Lovisa Lindh som det mest uppmärksammade exemplet, inte uttagna till OS i Tokyo i somras.
I juli 2021 gick friidrottsförbundet ut med ett öppet brev till SOK där de skrev att kriterierna bör ändras.
Nu har åtta specialidrottsförbund, med friidrotten i spetsen, skickat in en motion till SOK:s årsstämma i april, där de kräver en rejäl utredning av OS-uttagningen.
Vill jämföra med kriterierna i andra länder
– Svensk friidrott har en av världens hårdaste kriterier och kvalgränser för deltagande i OS. Det är något som påverkar både våra elitaktiva, våra coacher och vår idrott i stort, säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.
Vad skulle en konkret förändring kunna vara?
– Att man förändrar topp åtta-kriteriet till att de enskilda idrotternas internationella uttagningskritierier ska vara vägledande. Vi vill att SOK noggrant analyserar nuvarande uttagningskriterier och utvärderar hur det fungerar i andra länder.
SOK: ”Vill samma sak”
Enligt motionen har SOK, via ett digitalt möte den 7 december, själva meddelat att de kommer lägga fram ett förslag på årsstämman om att uttagningskriterierna ska ses över. Något som bekräftas av SOK:s ordförande Mats Årjes.
”Det är positivt att motionärerna vill samma sak. Ett beslut att se över uttagskriterierna är redan fattat”, skriver han i ett sms till SVT Sport.
HELA INSLAGET: ”Vi vill att man utreder”
Motionen inför SOK-stämman
De åtta olympiska speicialidrottförbund som skrivit under motionen är bågskytteförbundet, cykelförbundet, friidrottsförbundet, konståkningsförbundet, simförbundet, skridsko-, kälk- och rullidrottsförbundet, taekwondoförbundet och triathlonförbundet.
I motionen yrkar förbunden om att följande beslutas på SOK:s årsstämma, som anordnas i april:
– att uppdra åt styrelsen för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) att omgående tillsätta en utredningsgrupp för att utreda lämpliga kriterier för kommitténs OS-uttagningar, och i vilken grupp specialidrottsförbunden ska vara tydligt representerade.
– att utredningen ska beakta olika perspektiv såsom idrottsliga, ekonomiska och politiska inklusive svenska idrottsrörelsens värdegrund, syfte och strategi och syftet med tilldelning av statsmedel till idrottsrörelsen.
– att utredningen ska redovisa sitt uppdrag i god tid inför årsmötet 2023.